(Articol actualizat) Felix Stroe, presedintele PSD Constanta si manager al regiei de apa din Constanta (RAJA) din 2003, a fost nominalizat vineri de conducerea PSD pentru ministerul Transporturilor. La inceputul zilei de vineri, inainte de sedinta conducerii PSD, Stroe era dat drept posibil ministru al Dezvoltarii. Intr-un interviu acordat in urma cu doi ani publicatiei info-sud-est, Stroe explica cum a rezistat sa stea deoparte de gruparea Mazare: "Nici n-au incercat, pentru ca stiau ca ii voi respinge ferm si vom intra si in altfel de discutii. Nu au existat presiuni pentru ca eu sunt un tip foarte ferm, dur si insensibil".

Felix StroeFoto: info sud est
  • Ce declara despre lupta anticoruptie in noiembrie 2015: "DNA joaca un rol extraordinar. Chiar sunt cateodata mahnit cand se afirma ca nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste lupta anticoruptie. Daca nici in Romania DNA nu a punctat in lupta anticoruptie, sa ne bata Dumnezeu. Si cred ca e nevoie in continuare, inca 25 de ani, de DNA. Dupa 25 de ani mai vedem ce-o mai fi, dar eu am zis 25, n-am zis doi. Da, sustin DNA. Total, total, total".

In timpul crizei polotice din iunie, care a dus la caderea guvernului Grindeanu, Felix Stroe s-a plasat de partea lui Liviu Dragnea, condamnand in declaratii publice actiunile lui Sorin Grindeanu si Victor Ponta. Organizația Constanța a PSD a transmis atunci o declarație semnată de președintele Felix Stroe.

  • “Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului. PSD condamnă categoric tentativa ilegitimă a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acţiuni ilegitime, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice. Forurile statutare de conducere ale partidului nu i-au mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acţiuni ilegitime, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor”, a declarat Stroe.

In decembrie 2016, presedintele PSD Constanta, Felix Stroe, a anuntat ca il sustine pe Liviu Dragnea la functia de premier. “Domnul președinte Liviu Dragnea nu are nici un fel de interdicții. Conform Constituției poate să ocupe funcția de prim ministru. Apoi, votul popular a fost masiv acordat PSD-ului, partid care nu se poate disocia de personalitatea președintelui. Președintele Liviu Dragnea a fost o locomotivă care a tras partidul înainte. De ce nu ar putea fi președintele Dragnea prim ministru?” a comentat, pentru EVZ, președintele PSD Constanța, Felix Stroe.

Felix Stroe, presedintele PSD Constanta a fost ales in fruntea partidului dupa retragerea lui Radu Mazare din viata publica. Intr-un interviu acordat pentru info-sud est in noiembrie 2015, Stre sustinea ca a avut conflicte cu Radu Mazare, care l-au determinat sa si plece din functia de viceprimar in 2003. Potrivit Info Sud Est, Felix Stroe este unul dintre veteranii afacerilor postdecembriste de succes, managerul regiei de apa din Constanta din anul 2003 si presedintele PSD din iunie 2015. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Felix Stroe a fost o aparitie foarte discreta in mass-media si viata publica. In 2015 a fost declarat incompatibil de catre ANI, din cauza ca ocupa simultan functia de manager RAJA si consilier local, din care a demisionat.

Potrivit info sud est, din 2003, de la inceputul activitatii in cadrul RAJA, si pana in prezent, Felix Stroe a devenit actionar in inca sase societati si a achizitionat mai multe terenuri, cu suprafete semnificative. Afacerile acestuia din Constanta au prosperat permanent si se bucura de profituri insemnate si in prezent. Cum a fost posibil acest lucru in conditiile in care managerul RAJA sustine ca nu era in relatii calde cu fosta gasca de la malul marii, ba dimpotriva, sustine ca relatiile ar fi fost tensionate si ar fi refuzat tot timpul orice asociere, de afaceri sau de alta natura, cu cei trei prieteni? Cum a reusit Felix Stroe sa fenteze monopolul detinut de acestia in mediul de afaceri constantean si cum si-a derulat afacerile de succes de-a lungul ultimului deceniu, in conditiile in care, in Constanta, nici iarba nu crestea fara acordul tripletei?

"(...) N-am vrut sa ma bag in niciun fel in vreo colaborare economica cu primaria si am refuzat sa fiu vreodata beneficiar la ceva de la primarie. Si atunci daca eu nu m-am aplecat in fata lor si nu am vrut sa primesc nimic de la ei, nici ei nu au avut cu ce sa ma¬ Nici n-au incercat, pentru ca stiau ca ii voi respinge ferm si vom intra si in altfel de discutii. Nu au existat presiuni pentru ca eu sunt un tip foarte ferm, dur si insensibil. Si nu ar fi avut castig de cauza. Si de unde stiti ca n-au vrut sa-mi puna bete in roate?".

Potrivit info-sud-est, Felix Stroe sustine ca nu a fost implicat in niciun fel de intelegere economica sau de alta natura cu Primaria Constanta si Consiliul Judetean si ca acesta ar fi secretul faptului ca a rezistat atat in afaceri, cat si in functia de vicepresedinte al PSD, desi nu era apropiat de grupul Mazare-Constantinescu-Strutinsky. Cu toate acestea, Felix Stroe este asociat in mai multe firme, inca din anii `90, cu Ion Dumitrache, un alt veteran al afacerilor postdecembriste de succes, cel care, de altfel, se ocupa in prezent de afacerile lui Felix Stroe. In anul 2011, Ion Dumitrache a aparut intr-un top intocmit de Revista Forbes cu o avere estimata la 8-9 milioane de euro.

Iar firmele lui Ion Dumitrache, care a fost si consilier judetean din partea PSD, vicepresedinte al partidului si este tatal deputatului social-democrat Cristina Dumitrache, au derulat numeroase contracte cu, spre exemplu, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, institutie aflata in subordinea CJC. Mai mult decat atat, in ultimii sase ani, Ion Dumitrache, prietenul bun al lui Felix Stroe, a avut monopol in furnizarea medicamentelor pentru DGASPC.

Pe toata durata interviului acordat info-sud-est in urma cu doi ani, Felix Stroe se agita atunci cand vine vorba de relatia cu Radu Mazare, Nicusor Constantinescu sau Sorin Struntinsky si incearca in permanenta sa aduca argumente care sa sustina faptul ca n-au avut niciun fel de legatura apropiata de-a lungul anilor. PSD Constanta condus de Felix Stroe l-a sustinut la Primaria Constanta pe Decebal Fagadau,care a si castigat alegerile.

Potrivit unui profil realizat de ziarul Adevarul in iunie 2015, cand a ajuns presedintele PSD Constanta, Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955 în localitatea Valea Teancului din Buzău. După ce a absolvit Liceul BPHaşdeu din Buzău, a urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. Studiile şi le-a completat cu Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti, Facultatea de comandă şi stat major, dar mai are şi un curs de manager în turism. Între anii 1978 – 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, din care cinci ani comandant de nave de război. Între 2000 şi 2003 a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Constanţa. Din 2003 este directorul general al SC RAJA SA. Este căsătorit şi are doi copii: Elena şi Cosmin.