Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri ca trebuie ca existe si o raspundere a magistratilor, asa cum exista una si pentru justitiabili, potrivit Agerpres.

'Asa cum si la justitiabili cine greseste plateste, da, trebuie sa existe si o raspundere a magistratilor", a spus Mihai Tudose.

In 23 august, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va modifica legile justitiei astfel incat raspunderea magistratilor pentru erori judiciare va fi obligatorie. El a anuntat ca statul, prin Ministerul Finantelor, va fi obligat sa se indrepte impotriva magistratilor cu actiune in despagubire.

"De multa vreme s-a vorbit de legea raspunderii magistratilor: de principiu, judecatorii si procurorii raspund penal in conditiile legii. Este o prevedere de principiu. Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru ca este un principiu constitutional. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul alaturi de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate indrepta impotriva statului, prin Ministerul de Finante. O alta modificare: dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta cu actiune de despagubire impotriva judecatorului/procurorului care a savarsit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este ca statul se indreapta impotriva magistratului care a comis eroarea, fata de actuala prevedere, care spune ca statul se poate indrepta", a spus atunci Mihai Tudose.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reactionat a doua zi sustinand ca ca propunerile de modificare a legilor Justitiei privind raspunderea magistratilor pot constitui un element de presiune in activitatea judecatorilor si procurorilor. Acestia sustin, chiar in lipsa proiectului de modificare a acestor legi, ca aceste masuri sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, progresele inregistrate sau lupta impotriva coruptiei si vin in contradictie flagranta cu recomandarile si angajamentele asumate in cadrul MCV.

Sectia de procurori precizeaza ca cele mai importante modificari preconizate la legile Justitiei, prezentate public, vin in contradictie cu propunerile motivate formulate anterior de catre Consiliul Superior al Magistraturii in urma consultarilor sistemului judiciar.