3.500 Multumim - Reprezentantii societatii civile s-au adunat in fata tribunalelor din tara pentru a le multumi magistratilor care au cerut retragerea proiectului de modificare a legilor justitiei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 11 octombrie 2017, 9:02 Actualitate | Esenţial


3.500 Multumim
Foto: Captura Rezistenta Tv
 documente
Reprezentantii societatii civile s-au adunat miercuri dimineata in fata Tribunalului Bucuresti si a altor tribunale din tara pentru a le multumi celor 3.500 de magistrati care au semnat memoriul adresat ministrului Justitiei si primului ministru prin care se cere retragerea proiectului de modificare a legilor justitiei. Evenimentul de miercuri dimineata a fost initiat si sustinut de 32 de organizatii si miscari civice, printre care Initiativa Romania, Coruptia ucide si #Rezistenta.

"Salutam initiativa Forumului Judecatorilor din Romania pentru ca a cerut public, printr-un memoriu adresat guvernului, retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, promovat de Ministrul Justitiei,Tudorel Toader. Apreciem constiinta de care dati dovada, ca parte integranta a societatii romanesti!", arata initiatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

3.540 dintre cei 6.979 de magistrati din Romania (potrivit datelor furnizate de Forumul Judecatorilor din Romania) au semnat memoriul adresat premierului Mihai Tudose si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, prin care se cere retragerea proiectului de modificare a legilor justitiei.

Proiectul legilor justitiei nu va fi modificat, in ciuda avizului negativ al CSM, declara saptamana trecuta ministrul Justitiei, Tudorel Toader. El a subliniat ca nu se pune problema rescrierii proiectului de lege.

Proiectul de modificare a legilor justitiei va fi definitivat, cel mai probabil, saptamana aceasta, a anuntat duminica ministrul Tudorel Toader, care a precizat ca pentru Inspectia Judiciara raman in picioare doua variante: in subordinea Ministerului Justitiei sau institutie independenta. Tudorel Toader a adaugat ca este "cel mai putin probabil" ca Inspectia Judiciara sa ramana la Consiliul Superior al Magistraturii.


Memoriul adresat de cei peste 3.500 de magistrati premierului si ministrului Justitiei:

"MEMORIU PENTRU RETRAGEREA PROIECTULUI DE MODIFICARE A "LEGILOR JUSTITIEI"
Guvernului Romaniei,
Domnului dr. Mihai Tudose,
Prim-ministru al Guvernului
Domnului prof. univ. dr. Tudorel Toader,
Ministrul Justitiei
Excelentele Voastre,

La 23 august 2017, intr-un document PowerPoint prezentat intr-o conferinta de presa, Ministrul Justitiei a propus un set de modificari pentru "legile justitiei" (Legea nr.303/2004, Legea nr.304/2004 si Legea nr.317/2004), fara studii de impact si fara o prealabila consultare asupra unor aspecte legislative esentiale, pentru asigurarea transparentei decizionale, in raport cu magistratii (judecatori si procurori) si societatea civila.

Proiectul a fost comunicat Consiliului Superior al Magistraturii, iar in sedinta din 28 septembrie 2017 Plenul a emis un aviz negativ asupra intregului proiect, tinand seama de voturile exprimate in numeroase adunari generale ale judecatorilor si procurorilor de la instante si parchete, in care au fost respinse, in proportie covarsitoare, intre altele, toate modificarile de esenta ale proiectului legislativ, privind reorganizarea Inspectiei Judiciare, ca structura cu personalitate juridica in cadrul Ministerului Justitiei, modificarile privind numirile la varful justitiei (procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa ICCJ si ai DNA, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestora), modificarile propuse privind regimul raspunderii magistratilor, modificarile sistemului de recrutare a magistratilor - limita de varsta (30 de ani) pentru admitere la Institutul National al Magistraturii si cerinta vechimii in alta profesie juridica de minimum 5 ani, modificarile privind examenele de promovare in functii de executie, mentinerea bugetului instantelor judecatoresti la Ministerul Justitiei, precum si infiintarea in cadrul PICCJ a unei directii specializate avand competenta exclusiva de efectuare a urmarii penale pentru faptele savarsite de catre judecatori si procurori, indiferent de natura si gravitatea acestora.

Astfel, in anul 2017, in conditiile in care Romania este supusa in continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, unui Mecanism de cooperare si verificare (MCV),1 tocmai pentru alinierea justitiei sale celor ale statelor cu traditii istorice democratice, nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la reglementari legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justitiei sub control politic si largirea nepermisa a atributiilor ministrului justitiei.

Toate aceste modificari de esenta propuse de Ministrul Justitiei incalca flagrant Mecanismul de cooperare si verificare, rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firesti intr-un stat democratic. Aceste propuneri,
odata intrate in vigoare, vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistratilor pentru o perioada indelungata si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeana in repetate randuri.

Prin Decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei a apreciat ca, prin faptul ca are calitatea de membru al Uniunii Europene, statului roman ii revine obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art.148 alin.(4) din Constitutie, potrivit carora "Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2)".

Asadar, desi avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat, jurisprudenta recenta a Curtii Constitutionale a Romaniei dezvoltand si accentuand in mod deosebit o noua dimensiune a dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutie ("In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie"), in sensul atasarii continutului sau normativ a principiului colaborarii loiale intre institutiile si  autoritatile statului. Prin urmare, inclusiv normele legislative ce prevad avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate in spiritul loialitatii fata de Legea fundamentala si obligatiei autoritatilor publice de a aplica Mecanismul de cooperare si verificare si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru.

Chiar daca proiectul contine si propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistratilor ori ale asociatiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, acestea reprezinta simple corectii ale sistemului actual, pregatirea
neserioasa a unui veritabil "experiment judiciar", in lipsa oricaror studii si prognoze, putand determina consecinte foarte greu sau chiar imposibil de remediat.

Prin urmare, avand in vedere vointa majoritatii covarsitoare a magistratilor, va solicitam, pentru inlaturarea oricaror dubii privind deturnarea acestui proiect in defavoarea magistraturii, sa dispuneti retragerea sa (respingerea in Guvern, dupa caz, evitand inaintarea in Parlament), cerand Ministrului Justitiei sa initieze si sa dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistratii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, pentru a imbunatati cadrul legislativ, dupa efectuarea studiilor de impact cuvenite si dupa prezentarea unor motivari serioase si credibile referitoare la modificarile propuse, in scopul modernizarii justitiei, in acord cu Mecanismul de cooperare si verificare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2696 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Macar nu suntem ticalosi cu totii (Miercuri, 11 octombrie 2017, 9:27)

  emil bobu [utilizator]

  Pentru domnul cu bannerul "oare suntem un popor ticalosit?", raspunsul e clar "nu, nu in intregime".
  • +3 (7 voturi)    
   poate ca nu (Miercuri, 11 octombrie 2017, 10:42)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   dar majoritatea conduce ! Oricum multumim societatii civile care in sfarsit asa se autodetermina ca societate !
  • -1 (1 vot)    
   prosteala pe fata (Joi, 12 octombrie 2017, 8:29)

   Krokus [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Normal ca magistratii sunt nemultumiti de noile modificari,ei vor sa ramana inamovibili,adica indiferent cum judeca o cauza(cu capul cu curul) raman nepedepsiti. Va spun eu,le este frica,frica ca-i tragem la raspundere pt greselile facute. De exemplu daca pierzi un proces in romania,si-l castigi la CEDO,poti sa faci plangere impotriva judecatoriilor care au judecat cauza.De asta le este frica,de raspundere,iar prostii de la societatea civila(asa zisa civila) au iesit in strada sa-i sustina,ma intreb pe cei de la societatea civila cine-i sustine?
   Sa iasa societatea civila si sa ceara raspunderea magistratilor pt deciziile luate,da asta vrea poporul roman sa raspunda magistratii. Suntem singura tara din Europa unde magistratii nu raspund pt faptele lor!
   • 0 (0 voturi)    
    @ Krokus (Joi, 12 octombrie 2017, 10:14)

    DanielSurpateanu [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

    Esti pe bune, Krokus? La CEDO nu se judeca verdictul, ci metodologia sau eventualele greseli/drepturi incalcate pe parcursul unui proces. Instantele superioare judeca verdictul.

    ESTE IMPOSIBIL SA PIERZI UN PROCES IN ROMANIA SI SA-L CASTIGI LA CEDO?

    Tu sigur nu esti PSD-ist?

    Suntem singura tara din Europa unde magistratii nu raspund pt faptele lor! - asa ziceti DVS - in realitate, inamovibilitatea este legiferata la nivelul UE - pe intelesul DVS, daca nu mai sunt inamovibili magistratii, automat iesim din UE.

    Deci, sigur esti PSD-ist!
 • +11 (15 voturi)    
  felicitari celor ce au semnat, fara frica (Miercuri, 11 octombrie 2017, 9:47)

  peperoni [utilizator]

  Go DNA, Iohannis si Strada, ultimele redute!
 • -14 (18 voturi)    
  Cand vor fi 5000 se mai poate discuta, dar (Miercuri, 11 octombrie 2017, 9:55)

  xrogo [utilizator]

  doar discuta si atat!
  • +3 (5 voturi)    
   auzi... (Miercuri, 11 octombrie 2017, 10:14)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   at inseamna 45% din 48% ?!
   cu atat a "castigat" alegerile psd...
   deci ori accepti ca e un procent extrem de mare... ori accepti ca psd nu a castigat de fapt alegerile
   • +2 (2 voturi)    
    PSD are 18% din total alegatori (Miercuri, 11 octombrie 2017, 12:35)

    Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    cati au semnat din total judecatori + procurori?
  • +5 (7 voturi)    
   dar de ce 3500 nu ajung? (Miercuri, 11 octombrie 2017, 10:23)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   sau ai vreo 'afinitate" speciala pentru suma asta de 5000 (euro) .Doar cu atat va plateste varanul ca sa-i "radiati" partea posterioara?
  • +3 (3 voturi)    
   Cand vor fi .... (Miercuri, 11 octombrie 2017, 12:48)

   13adi [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   300 in parlament de toti, doar 10 ministri si 10 secretari de stat - VOM DISCUTA !!!
  • +1 (1 vot)    
   Ignore (Miercuri, 11 octombrie 2017, 14:48)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Nu-l mai băgați în seamă pe acest trist. Îi creșteți cota și ia mai mulți bani în ”calitate” de postac!
 • +1 (3 voturi)    
  . (Miercuri, 11 octombrie 2017, 11:05)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  De unde vine numărul de 9000? Pentru că am văzut vehiculându-se mai puțin, gen 7000-7500. Forumul Judecătorilor, de exemplu, zice că sunt 6979 de judecători și de procurori în funcție la instanțe și parchete.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa raspunda si magistratii (Joi, 12 octombrie 2017, 8:35)

  Krokus [utilizator]

  Normal ca magistratii sunt nemultumiti de noile modificari,ei vor sa ramana inamovibili,adica indiferent cum judeca o cauza(cu capul cu curul) raman nepedepsiti. Va spun eu,le este frica,frica ca-i tragem la raspundere pt greselile facute. De exemplu daca pierzi un proces in romania,si-l castigi la CEDO,poti face plangere impotriva judecatoriilor care au judecat cauza.De asta le este frica,de raspundere,iar prostii de la societatea civila(asa zisa civila) au iesit in strada sa-i sustina,ma intreb pe cei de la societatea civila cine-i sustine?
  Vrem ca judecatorii sa numai fie inamovibili !!! Sa raspunda pt faptele lor!
 • 0 (0 voturi)    
  inamovibilitatea, asta nu vor sa piarda (Joi, 12 octombrie 2017, 8:53)

  Krokus [utilizator]

  Normal ca magistratii sunt nemultumiti de noile modificari,ei vor sa ramana inamovibili,adica indiferent cum judeca o cauza(cu capul cu ...) raman nepedepsiti. Va spun eu,le este frica,frica ca-i tragem la raspundere pt greselile facute. De exemplu daca pierzi un proces in romania,si-l castigi la CEDO,poti face plangere impotriva judecatoriilor care au judecat cauza.De asta le este frica,de raspundere,iar nobii de la societatea civila(asa zisa civila) au iesit in strada sa-i sustina,ma intreb pe cei de la societatea civila cine-i sustine?
  Vrem ca judecatorii sa numai fie inamovibili !!! Sa raspunda pt faptele lor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by