Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat marti ca in cazul acuzatiilor de abuz in serviciu se cauta "pragul rezonabil" pentru a se face delimitarea dintre raspunderea contraventionala si raspunderea penala, transmite Agerpres.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

"Cu privire la abuzul in serviciu din legislatia noastra, au survenit doua decizii ale CCR. Prima decizie - ce se intelege prin sintagma 'indeplineste in mod defectuos' si CCR a stabilit ca este vorba despre indeplinirea, neindeplinirea unei atributiuni prevazuta intr-o lege sau intr-o ordonanta. A doua decizie se refera la necesitatea delimitarii gradului de pericol social care sa delimiteze formele raspunderii juridice, raspunderea contraventionala de raspunderea penala. Va repet, cautam pragul rezonabil pentru a face delimitarea dintre raspunderea contraventionala si raspunderea penala", a afirmat Tudorel Toader, la Parlament, dupa ce a participat la comisia speciala privind punerea in acord a legilor Justitiei.

El a subliniat ca, 'intre timp, a fost adoptata o directiva comunitara care se refera la fonduri europene si care vorbeste despre un prag minim de 10.000 de euro, iar in cazul in care valoarea prejudiciului produs depaseste 100.000 de euro, atunci fapta va avea o forma calificata, o forma agravata'.

'Prin urmare, cu privire la abuzul din legislatia nationala, luam in considerare cele doua decizii ale Curtii, directiva europeana, la randul ei, trebuie transpusa, dar poate fi transpusa odata cu modificarea abuzului. Personal, cred ca poate fi sau ca trebuie transpusa si separat, avand in vedere multitudinea aspectelor incidente, procedura de transpunere a unei directive, cu marja de apreciere si cu specificul ei national', a mai spus Tudorel Toader.