Aproximativ 440.000 de persoane au avut prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica degenerativa din totalul de 9,1 milioane de asigurati care au beneficiat anul trecut de prescriptii medicale decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, informeaza Agerpres.

"Conform studiilor sociologice, tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate in Romania, deoarece chiar si simpla consultare a unui medic psihiatru este privita deseori in mod negativ. Datele CNAS arata ca din totalul de 9,1 milioane de asigurati care au beneficiat anul trecut de prescriptii medicale decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate doar circa 440.000 - sub 5% - au avut prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica degenerativa.

Printre cele 14 programe nationale de sanatate curative derulate de CNAS se numara si cele care tintesc sanatatea mintala si anumite boli neurologice, dar si alte afectiuni care, netratate, pot avea consecinte neurologice, cum ar fi diabetul zaharat", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul CNAS cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale.

CNAS afirma ca a diversificat foarte mult programele nationale, a crescut nivelul finantarii acestora.

Reprezentantii Casei de sanatate sustin ca isi propun ca in colaborare cu profesionistii din domeniu sa perfectioneze cadrul normativ existent, in scopul incurajarii diagnosticarii si tratarii cat mai timpurii a tulburarilor psihice si de comportament.

"Solidari cu pacientii cu afectiuni mintale, consideram ca multe din aceste afectiuni pot fi vindecate sau tinute sub control, daca sunt diagnosticate si tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viata normala, cu sprijinul profesionistilor din domeniu, dar si al societatii", sustine aceeasi sursa.