Camera Deputatilor urmeaza sa dezbata marti motiunea "PSD dauneaza grav sanatatii", depusa de PNL, USR si PMP, votul fiind programat miercuri, informeaza Agerpres.

Semnatarii motiunii ii solicita premierului Mihai Tudose sa il demita pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, avand in vedere "criza vaccinurilor", "birocratia care sufoca Romania si ia din banii pacientilor", nefinalizarea constructiei de spitale, "farsa salariilor ca afara".

"Suntem in a noua luna de guvernare PSD - ALDE si putem constata, fara prea mare efort, ca nu s-au realizat nici macar 1% dintre promisiunile formulate in campania electorala. (...) Domeniul sanatatii nu este unul care sa mai permita experimente. Experimentele nefaste ale actualului ministru, care, prin prestatia sa, a adus in colaps sistemul de sanatate, trebuie stopate. (...) Minima responsabilitate politica ne spune ca la dezastrul lasat in urma de domnul Bodog, in cele noua luni de mandat, acesta ar fi trebuit sa isi dea demisia si sa plece singur", se sustine in motiune.

Deputatii Opozitiei considera ca problemele sistemului public de sanatate din Romania sunt atat de multe incat nu ar ajunge nici macar o saptamana ca acestea sa fie dezbatute in plenul Parlamentului si, din acest motiv, motiunea se adreseaza numai anumitor chestiuni urgente, care necesita solutii imediate.

"Pe 11 septembrie elevii au inceput scoala, iar copiii s-au intors in colectivitati in care numai o parte dintre acestia sunt imunizati impotriva unor riscuri, boli considerate banale si eradicate in majoritatea statelor dezvoltate. (...) Despre elaborarea unui cadru legislativ modern privind vaccinarea nu mai are sens sa vorbim. V-ati spalat pe maini! Ati inaintat Parlamentului un proiect de lege slab, facut de amatori, incomplet si superficial, doar ca sa scapati de presiunea mediatica", acuza semnatarii motiunii.

Parlamentarii PNL, USR si PMP adauga ca Romania este prima in Uniunea Europeana la mortalitate infantila - 7,29% fata de 3,6% media in UE si la mortalitate materna - 0,13%.