Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. In mesajul prezentat de consilierul prezidential Andrei Muraru, presedintele Iohannis arata ca “onorarea victimelor Holocaustului este o dovadă a faptului că România își acceptă trecutul şi se poziționează de partea valorilor democratice”.

“Se împlinesc astăzi 76 de ani de la începutul deportării masive a evreilor în Transnistria, unde copii și bătrâni, femei și bărbați au fost obligați să trăiască în ghetouri și lagăre. Prin mijloace barbare, care au întrecut orice închipuire, sub autoritatea administrației românești, acolo au fost asasinați în masă zeci de mii de oameni. Decizia, însă, fusese premeditată cu mult timp înainte. În ianuarie 1941, în Bucureşti, au avut loc violențe și acte criminale îndreptate împotriva etnicilor evrei. La numai câteva luni distanță, Pogromul de la Iași avea să facă alte mii de victime”, se arata in mesajul presedintelui.

“Nu pot să nu amintesc aici de progresele pe care țara noastră le-a înregistrat în ultimii ani în privința recuperării memoriei Holocaustului: atât la nivel educaţional, cât şi în privinţa adoptării unei legislaţii coerente în combaterea antisemitismului, negaționismului, rasismului şi xenofobiei. De aceea, pentru conservarea câştigurilor pe care le-am obţinut, fac apel la cooperarea onestă dintre instituţiile statului, la toate nivelurile. Acest lucru trebuie să se întâmple, înainte de toate, prin asigurarea aplicării legislației existente, atât la nivel central, cât şi local, în vederea protejării interesului public”, mai arata Klaus Iohannis.

“Numai cunoscându-ne şi recunoscându-ne istoria vom reuşi să perpetuăm un veritabil stat de drept. Un stat în care principiile solidarităţii umane şi ale echităţii primează, în care respectarea legii, toleranţa şi patriotismul constituțional nu doar se clamează la televizor ori în întruniri electorale, ci se pun în practică zi de zi. România a demonstrat că poate fi considerată un lider regional în problematica prezervării memoriei Holocaustului, iar instituţiile statului trebuie să facă în continuare eforturi pentru ca toți cei care şi-au pierdut viaţa în acei ani, precum şi puţinii supravieţuitori ai genocidului să nu fie uitați”, a mai spus Iohannis in mesajul transmis la ceremonia comemorativă organizată la Memorialul Holocaustului din București.