Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a lansat luni un atac extrem de dur la adresa politicienilor si ziaristilor care promoveaza nationalismului economic, care se opun liberalismului si care ataca multinaţionalele "prin aluzii la pretinse şi presupus infame legături evreieşti ale unor întreprinderi legitime".

Ambasadorul Hans Klemm la Monumentul HolocaustuluiFoto: Ambasada SUA

"Recrudescenţa acestei retorici antisemite, însoţite de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publica şi să îndepărteze România de temelia principiilor ei euro-atlantice", a spus ambasadorul american in mesajul de Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului.

Klemm a adus in discutie si impactul stirilor false asupra Romaniei: "Această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false, fake news, care îşi croiesc drum dinspre Internet în discursul public. Asemenea scenarii au o singură finalitate, un singur scop: să ne dividă, să ne slăbească instituţiile şi să ne polarizeze societăţile. Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simţind că există şansa unui câştig pe termen scurt chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera duşmanilor noştri, a celor care încearcă sa ne facă rău".

Hans Klemm a incercat sa raspunda si intrebarii legate de interesele care stau in spatele acestor atacuri: "S-ar putea ca la mijloc sa fie aripa marginală, xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunităţile prin agitaţii de un naţionalism economic strident. Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile".

Reprezentantul SUA la Bucuresti a oferit si solutia: “Singurul nostru răspuns la această ameninţare este identificarea acestor scenarii şi rezistenţa în faţa lor. Iar cei care le diseminează involuntar trebuie făcuţi să înţeleagă ce se întâmplă cu adevărat. Pentru că numai prin rezistenţă, prin contracararea acestui apel la instinctele primare ale oamenilor, putem să readucem un echilibru Europei şi lumii”.

Discursul integral al lui Hans Klemm (sursa: Ambasada SUA)

Membri ai Parlamentului, domnule consilier, reprezentanți guvernamentali, distinși oaspeți, Excelențele voastre, doamnelor și domnilor,

Cu prilejul comemorării astăzi a tuturor victimelor Holocaustului, să luăm aminte şi la o tendinţă ingrijorătoare care prinde contur în Europa, o tendinţă care aminteşte de aceeaşi retorică ce a cauzat Holocaustul.

Din pacate, antisemitismul a fost prezent în diferite forme in Europa timp de sute de ani, poate un mileniu. Cu toate acestea, pentru aproape 50 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, amintirea ororilor Holocaustului a servit pentru întregul continent drept piedică în faţa antisemitismului.

Şi totuşi astăzi, cei care se opun liberalismului şi îmbrăţişează naţionalismul economic caută din nou să îi atace şi să îi demonizeze pe evreii din Europa şi pe cei din afara ei. Fac acest lucru direct, prin manifestaţii naţionaliste şi vandalizarea memorialelor şi a cimitirelor. Dar fac acest lucru şi indirect, prin atacarea companiilor multinaţionale şi prin aluzii la pretinse şi presupus infame legături evreieşti ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate şi de a prezenta concluzii funeste.

Recrudescenţa acestei retorici antisemite, însoţite de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publica şi să îndepărteze România de temelia principiilor ei euro-atlantice.

Această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false, „fake news”, care îşi croiesc drum dinspre Internet în discursul public. Asemenea scenarii au o singură finalitate, un singur scop: să ne dividă, să ne slăbească instituţiile şi să ne polarizeze societăţile.

Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simţind că există şansa unui câştig pe termen scurt chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera duşmanilor noştri, a celor care încearcă sa ne facă rău.

S-ar putea ca la mijloc sa fie aripa marginală, xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunităţile prin agitaţii de un naţionalism economic strident. Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile.

Singurul nostru răspuns la această ameninţare este identificarea acestor scenarii şi rezistenţa în faţa lor. Iar cei care le diseminează involuntar trebuie făcuţi să înţeleagă ce se întâmplă cu adevărat. Pentru că numai prin rezistenţă, prin contracararea acestui apel la instinctele primare ale oamenilor, putem să readucem un echilibru Europei şi lumii.

Aşa cum ne-am angajat să nu uităm niciodată coşmarul Holocaustului, trebuie să fim vigilenţi în prevenirea atacurilor actuale şi viitoare împotriva tuturor minorităţilor culturale şi religioase. Nu trebuie să permitem ca aceşti oameni să fie ţapi ispăşitori pentru aceia care se simt frustraţi din cauza unei lumi ce devine din ce în ce mai interconectată.

În ceea ce ne priveşte, Statele Unite sunt mândre de parteneriatul strategic pe care l-am avut cu România în ultimii 20 de ani. Prin intermediul său, am reuşit să acţionăm constructiv în legătură cu multe probleme, inclusiv nevoia de a combate discriminarea în toate formele sale. Privim de asemenea spre Uniunea Europeană şi eforturile pe care aceasta le-a depus în vederea armonizării relaţiilor dintre statele membre şi popoarele sale.

Aşa cum renumitul american, renumitul fiu al României Elie Wiesel a spus cândva, „Întotdeauna trebuie să luăm partea cuiva. Neutralitatea ajută pe opresor, niciodată pe victime. Tăcerea îl încurajează pe torţionar, niciodată pe cel chinuit”.

Mulţumesc pentru atenție.