Presedintele Klaus Iohannis a precizat luni ca "situatia de la Deveselu este excelenta", la intrebarile presei legate de decizia Senatului Statelor Unite de eliminare din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor a unui articol care prevedea accelerarea instalarii de noi capabilitati la sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la baza militara americana din Romania.

Radarul de la DeveseluFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"A fost prost inteleasa" aceasta decizie, "programul de la Deveselu merge inainte asa cum a fost planificat", a subliniat Iohannis, intr-o conferinta comuna de presa cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Acesta e explicat ca "au fost membri din diferite forte armate care au vrut sa se discute daca e nevoie de o aparare suplimentara a facilitatii", care nu viza ""nucleul, ci apararea suplimentara" a scutului de la Deveselu.

Dar "aceasta chestiune trebuie mai bine studiata", a adaugat Iohannis, in conditiile in care "astfel de sisteme care nu fac parte din nucleul unitatii de aparare pot, daca nu sunt bine pregatite ridica noi temeri".

"Asa ceva nu se poate studia in cateva luni" iar "ceea ce nu se doreste, si despre asta a fost decizia luata recent in SUA, este sa se faca la mare viteaza acum ceva inainte sa se studieze", a explicat presedintele, care a mentionat ca "facilitati suplimentare destinate apararii suplimentare si inca neprevazute trebuie mai bine studiate inainte sa fie implementate".

Jens Stoltenberg a declarat, la randul sau, ca decizia Senatului SUA si scutul de la Deveselu "sunt doua lucruri diferite".

"Apararea balistica a NATO se dezvolta asa cum a fost planificat", a aratat secretarul general al NATO, iar in "SUA se discuta despre capacitati aditionale".

Articolul respectiv, 1686, care a fost eliminat din bugetul Pentagonului, stipula utilizarea de fonduri bugetare pentru cercetare, dezvoltare, testare si evaluare in anul fiscal 2018 (octombrie 2017 - septembrie 2018) in scopul continuarii dezvoltarii, achizitiei si desfasurarii de capabilitati antiaeriene la bazele Aegis Ashore din Romania si Polonia, potrivit profit.ro.

Termenele prevazute pentru desfasurararea acestor capabilitati erau, pentru Deveselu, de maximum 1 an de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a bugetului Pentagonului, iar pentru Polonia - de cel mult 1 an de la data declararii ca operationale a bazei americane de la Redzikowo.

In iulie, Administratia Prezidentiala de la Washington a transmis Congresului ca se opune planului, scria Profit.ro.

Articolul a primit votul pozitiv al Camerei Reprezentantilor, insa a fost eliminat din proiectul de buget de catre Senat luna trecuta, nemairegasindu-se in ultima varianta a draftului de act normativ.