Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat luni, in sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare a NATO, contributia importanta a Romaniei la Alianta Nord-Atlantica, remarcand participarea tarii noastre la misiunile din Kosovo si Afganistan si alocarea de catre Bucuresti a 2% din PIB pentru aparare, informeaza Agerpres.

In discursul sau din plenul AP-NATO, Stoltenberg a punctat, de asemenea, importanta gazduirii de catre Romania a unor componente ale apararii antiracheta.

''Incep prin a multumi Romaniei pentru gazduirea acestei reuniuni si pentru contributiile numeroase si foarte solide la Alianta, la apararea si siguranta noastra comune. Romania este importanta in foarte multe privinte - contributia ei la misiunile din Afganistan si Kosovo, ca gazda a sistemului nostru de aparare balistica prezent aici si pentru ca doreste sa cheltuiasca 2% din PIB pentru aparare. Asadar, Romania doreste sa mentina in siguranta cei aproape 1 miliard de cetateni ai (statelor, n.r.) NATO'', a spus oficialul NATO.

In interventia sa, Jens Stoltenberg a subliniat importanta alocarii de fonduri mai consistente domeniului apararii de catre tarile membre si in contextul aparitiei de noi amenintari la adresa securitatii. Astfel, el a mentionat ca in 2016 doar cinci tari aliate alocau cel putin 2% din PIB (obiectiv stabilit la summitul NATO din Tara Galilor, din septembrie 2014) si a salutat decizia Romaniei de a aloca 2% din PIB in acest an, acest prag urmand sa fie atins si de Letonia si Lituania in 2018.