Presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), Sorin Cimpeanu, a declarat duminica, la Craiova, ca pentru aplicarea noii legi a salarizarii, finantarea de baza la universitatile din Romania, in 2018, trebuie sa creasca de la 2,7 miliarde lei la 3,9 miliarde lei, relateaza Agerpres.

Sorin CampeanuFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, subiectul privind aplicarea legii-cadru de salarizare in domeniul educatiei a fost una din temele dezbatute de CNR care s-a reunit sambata la Craiova si la care au participat 69 de rectori din toata tara din totalul de 75.

"S-a facut o analiza si vizavi de impactul aplicarii legii salarizarii, luandu-se in calcul cresterile salariale de la 1 ianuarie 2018, trecerea contributiilor de la angajator la angajat, cresterea salariilor de la 1 martie 2018. Toate aceste consecinte ale aplicarii legii salarizarii genereaza o necesitate a cresterii finantarii de baza de la 2,7 miliarde lei la cel putin 3,9 miliarde de lei. Deci dincolo de modalitatile punctuale de aplicare a legii salarizarii, avem impactul financiar care trebuie sa se regaseasca in finantarea de baza acordata universitatilor", a spus Cimpeanu intr-o conferinta de presa.

Acesta a subliniat ca reprezentantii universitatilor au solicitat in cadrul CNR, la care au participat si ministrul Educatiei, ministrul Cercetarii si ministrul Muncii si Justitiei Sociale, ca alocarea resurselor bugetare pentru aplicarea noii legi a salarizarii trebuie sa se gaseasca in bugetul pe anul 2018.

"Stim foarte bine ca finantarea in invatamantul superior, ca si in invatamantul preuniversitar, vine pe student, respectiv pe elev. Deci toate aceste cresteri salariale au un impact major care trebuie sa se regaseasca in bugetul pe anul 2018. Universitatile au solicitat, intr-o maniera foarte clara si foarte ferma, alocarea acestor resurse bugetare necesare pentru respectarea cadrului legal impus de legea salarizarii. Avem si alte costuri care trebuie acoperite, cum ar fi cresterea subventiilor pentru camine, cantine", a mai spus Sorin Cimpeanu.

Presedintele CNR a precizat ca la reuniunea de la Craiova rectorii au avut "poate cea mai densa agenda", primul dintre subiectele dezbatute fiind evaluarea celor 214 de scoli doctorale din Romania care functioneaza in 56 de universitati, la care se adauga Academia Romana.