Ministerul Afacerilor Externe sustine, sambata, intr-o precizare transmisa AGERPRES, ca Senatul SUA nu a decis sa limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militara americana de la Deveselu. Potrivit sursei citate, prevederea din proiectul de lege privind bugetul apararii SUA pe anul 2018 se referea la instalarea unor alte capabilitati, de protectie anti-aeriana, suplimentare.

Potrivit MAE, sistemul de aparare impotriva rachetelor de la Deveselu Aegis Ashore este complet operational, este bugetat corespunzator si isi indeplineste misiunea atribuita, fiind integrat in capabilitatea NATO de aparare impotriva rachetelor balistice.

"Acest sistem strategic si de inalta performanta al Statelor Unite gazduit de Romania reprezinta o contributie majora a celor doua tari la securitatea euro-atlantica. Programul continua in conformitate cu Acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania. Prevederea din proiectul de lege privind bugetul apararii SUA pe anul 2018 se referea la instalarea unor alte capabilitati, de protectie anti-aeriana, suplimentare, si nu se referea la sistemul deja instalat la Baza Militara Deveselu. Senatul SUA nu a decis sa limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore, ci a vizat alte capabilitati, care nu erau prevazute de acordul cu partea romana", arata MAE.

MAE adauga ca in acest moment proiectul de lege mentionat se afla in faza de dezbatere la nivelul Congresului.

Precizarea MAE vine dupa ce, conform datelor analizate de Profit.ro, Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor un articol care prevedea accelerarea instalarii de noi capabilitati la sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la baza militara americana de la Deveselu din Romania.