Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a declarat sambata, la Adunarea arlamentara a Nato, ca in Guvern s-a discutat despre un asa-numit Schengen militar, in contextul in care convoaiele militare stau in sir la granita din cauza birocratiei, relateaza Agerpres.

Mihai FiforFoto: Agerpres

UPDATE: Ministerul Apararii face precizari, duminica dimineata, aratand ca agentia de stiri Agerpres a preluat eronat o declaratie facuta de ministrul Apararii, Mihai Fifor, sambata, la Adunarea Parlamentara a NATO, care are loc la Bucuresti. "Infirmam categoric ideea lansata in spatiul public potrivit careia, in cadrul Guvernului Romaniei, s-a luat in discutie ideea de formare a unui spatiu Schengen militar. Facem precizarea ca sintagma 'Schengen militar' se refera generic la simplificarea procedurilor si a legislatiei tarilor europene pentru a facilita miscarea trupelor NATO, dintr-o tara in alta, astfel incat participarea la exercitii cu un numar mare de trupe si echipamente sa se desfasoare rapid", precizeaza MApN, intr-un comunicat.

"Din anul 2014 pana in prezent, NATO si Armata Romaniei au facut eforturi substantiale pentru cresterea capacitatii operationale a Fortei de Reactie Rapida pentru un raspuns eficient al Aliantei in situatii de criza", se mai arata in comunicatul MApN.

"Ministrul Mihai Fifor, in discursul sau, nu a facut referire niciun moment la discutarea in Guvern a ideii formarii unui spatiu 'Schengen militar'. El a precizat faptul ca abordarea unui spatiu Schengen militar nu se poate realiza fara ca tara noastra sa continue demersurile de aderare la Spatiul Schengen. Romania a indeplinit toate conditiile impuse, conform termenelor agreate si angajate", mai precizeaza MApN.

Ministerul Apararii reda si traducerea exacta a declaratiei ministrului Apararii despre acest subiect : "Noi vorbim de asemenea despre birocratie. Suntem constienti despre birocratia de la frontierele Romaniei. Acesta este motivul pentru care insistam, si fac asta si in numele Guvernului, nu putem discuta despre un spatiu Schengen militar fara a vorbi despre spatiul Schengen propriu-zis. Bineinteles, convoaiele militare stationeaza la frontiere, pentru ca acestea sunt regulile. Incercam sa cream reguli noi, dar ele fac parte din politica generala a spatiului Schengen. Fac inca o data precizarea: daca este sa vorbim despre spatiul Schengen, trebuie sa ne intoarcem la agenda Schengen si sa o discutam inca o data. Eu cred cu tarie ca Romania merita sa fie membru al spatiului Schengen, este un lucru foarte important in efortul nostru de a demonstra ca suntem un partener de nadejde al Alianteisi al SUA."

MApN subliniaza ca "Din primele verificari, declaratiile ministrului apararii au fost traduse eronat, schimbandu-se profund sensul celor sustinute. In acest sens, ministrul Apararii nationale, Mihai Fifor, va sesiza, in cursul zilei de 9 octombrie 2017, organizatorii evenimentului pentru a se lua masurile care se impun. In acelasi timp, Mihai Fifor va face o sesizare si catre Comisia pentru Cultura si Media din cadrul Senatului Romaniei, pentru a verifica modul cum Agentia Nationala de Presa Agerpres a preluat traducerea si precizariile ulterioare ale ministerului, fara a specifica faptul ca in stirea initiala a fost vorba despre o eroare de traducere. Nici la aceasta ora, stirea initiala nu a fost corectata pe site-ul oficial Agerpres iar precizarile oferite de catre minister seara trecuta sunt semnalate int-un articol separat, fara trimitere la subiectul initial."

"De ieri stau si ma minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis ieri de mine in cadrul AP NATO, ca raspuns la o intrebare venita din plen. Am spus ieri cu subiect si predicat faptul ca nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderarii Romaniei la spatiul Schengen", a scris duminica Mihai Fifor, pe pagina sa de Facebook.

"Acelasi lucru l-am spus si vineri in intrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluata declaratia mea de cateva agentii de presa, desi cred ca am fost cat se poate de explicit. Anume, ca s-a discutat in guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a intamplat vreodata. Agentia Nationala de Presa, care a lansat informatia eronata, da vina pe traducatorii de la Senat, care asa ar fi tradus declaratia mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister sa intervina si sa clarifice aceasta preluare eronata si impardonabila pentru un forum de o asemenea importanta. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am insusitsi distribuit ca atare. Insa de aici si pana la a se spune ca MApN isi pune la zid ministrul, e cale foarte lunga. Ceva mai absurd si mai ridicol de atat nu am auzit. Sa fim foarte clari : pozitia mea este limpede sitransanta. Nu vom discuta despre un Schengen militar in afara agendei Schengen a Romaniei. Acest subiect nu a fost vreodata tratat in Guvern. Asta am afirmat ieri si ii invit pe cei care isi permit sa se joace cu cuvintele sa solicite inregistrarea declaratiei mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, in cursul zilei de maine vom inainta o sesizare catre Secretariatul General al Senatului Romaniei si catre Comisia pentru cultura si media a Senatului pentru clarificarea modului in care s-a produs aceasta eroare. Nu cred ca astfel de lucruri sunt permise la acest nivel", a adaugat Mihai Fifor.