Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca nu exista nicio similitudine intre Catalonia si Tinutul Secuiesc, pentru ca ei se considera natiune si nu au tara de origine, pe cand maghiarii au formulat deziderate doar in interiorul statului roman, relateaza News.ro.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa la Arad, daca din punctul sau de vedere exista similitudini intre situatia regiunii Catalonia si Tinutul Secuisc.

"Cei din Catalonia niciodata nu au spus si nu au acceptat ca ar fi o minoritate. Ei nu au tara de origine, ei se considera o natiune. Maghiarii din Romania, indiferent ce au propus, autonomie culturala sau autonomie regionala, orice deziderat in 27 de ani a fost formulat in interiorul statului roman. Niciodata nu am pronuntat segregationism sau separatism", a spus Kelemen Hunor.

El a adaugat ca UDMR a apelat tot timpul la "mijloace parlamentare, mijloacele legislative si dialog" in incercarea de a obtine "acele drepturi si deziderate de care maghiarii au nevoie ca sa ramana pe pamantul natal si ca sa isi pastreze identitatea".

"Deci nu exista nicio similitudine (cu regiunea Catalonia - n.r.). Sigur, eu nu pot sa opresc pe nimeni sa vorbeasca ceea ce doreste, e dreptul constitutional al fiecaruia sa se faca de ras singur, aici nu putem sa dam noi o mana de ajutor", a mai spus Kelemen Hunor.