România Curată a realizat, bazându-se pe surse deschise, o analiză a conexiunilor în țara noastră ale controversatului lobbyst american Elliott Broidy, cel care s-a întâlnit la Washington cu ministrul Apărării Mihai Fifor, în plină negociere a contractelor de înzestrare militară în valoare de peste 9 miliarde de dolari.

Elliott Broidy – fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump – este cel care l-a invitat pe liderul PSD Liviu Dragnea la petrecerea de învestire a actualului preşedinte american. Vezi aici.

Broidy a fost preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, însă a fost nevoit să îşi dea demisia în 2009, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii.

Unul dintre investitorii Markstone Capital a fost miliardarul israelian, Benjamin Steinmetz, cunoscut în România drept unul dintre investitorii de la Roşia Montana, sponsor al campaniilor anti Soros, judecat în dosarul Ferma Băneasa şi suspectat că ar fi în spatele afacerii Black Cube de spionare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Unul dintre partenerii de business ai lui Steinmetz este consultantul politic Tal Silberstein. De altfel, cei doi au fost arestaţi în cadrul aceleiaşi anchete din Israel, în august.

Silberstein şi Dan Andronic au fost consultanţii politici ai foştilor premieri Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu şi, ulterior, ai preşedintelui Traian Băsescu. Andronic şi Silberstein sunt judecaţi şi ei în dosarul Ferma Băneasa, împreună cu Steinmetz, cu fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică şi cu aşa zisul prinţ Paul de România.

Actualul lider al echipei de consultanţi politici israelieni ai PSD este Asaf Eisin, fost partener cu Tal Silberstein. Consiliera pe comunicare a PSD, Anca Alexandrescu şi Dan Andronic au fost în trecut soţ şi soţie.

Anca Alexandrescu a fost angajată la trustul Adevărul al lui Cristian Burci, un om de afaceri apropiat PSD, prezent la întalnirea informală de la Washington dintre ministrul Apărării Mihai Fifor şi lobbystul american Elliott Broidy.

Este deja de notorietate stilul de lucru al consultanţilor israelieni din şcoala lui Steinmetz-Silberstein: livrarea de consultanţă politică urmată de conectarea la resurse.

Citeste tot articolul pe RomaniaCurata.ro