Peste 300 de parlamentari delegati din cele 29 de state membre NATO plus alti delegati din partea a 23 de state asociate sau cu rol de observator se reunesc in urmatoarele patru zile la Bucuresti, la Palatul Parlamentului. Tensiunile cu Rusia, securitatea in zona Marii Negre si amenintarile teroriste din Orientul Mijlociu vor fi pe agenda discutiilor si dezbaterilor, iar parlamentarii NATO sunt asteptati sa adopte o serie de rezolutii prin care sa indemne la sporirea cheltuielilor din Aparare a membrilor NATO, reducerea fragmentarii industriei de aparare europeana, precum si intarirea relatiilor cu Uniunea Europeana.

Palatul Parlamentului gazduieste Adunarea Parlamentara NATOFoto: Hotnews

Adunarea Parlamentara a NATO va reuni la Bucuresti, de vineri pana luni, peste 50 de delegatii nationale, secretarul general al Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic, Jens Stoltenberg, urmand sa fie prezent la sesiunea plenara de luni, alaturi de presedintele Klaus Iohannis si de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului - Calin Popescu-Tariceanu si Liviu Dragnea.

Discutiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internationala, comisiile de specialitate urmand sa adopte mai multe rapoarte care au fost dezbatute cu ocazia sesiunii de primavara care a avut loc, in acest an, la Tbilisi, in Georgia, relateaza Agerpres.

Cele cinci comisii de specialitate - Comisia politica, Comisia pentru aparare si securitate, Comisia pentru stiinta si tehnologie, Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii si Comisia pentru economie si securitate - vor dezbate o serie de rapoarte pe teme de securitate si aparare, subiectele specifice urmand sa fie discutate impreuna cu reprezentanti ai guvernelor din tarile membre, din lumea academica, reprezentanti ai societatii civile si ai NATO.

Printre subiectele abordate se numara sprijinirea operatiunilor NATO in Afganistan, cooperarea mai stransa NATO - UE, stabilitatea si securitatea din zona Marii Negre, riscurile instabilitatii in Asia de Est, criza umanitara din Siria si Irak.

In deschiderea sesiunii plenare de luni, care va fi prezidata de presedintele Adunarii Parlamentare NATO, Paolo Alli, vor lua cuvantul presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu aceasta ocazie, va fi prezentat si supus la vot proiectul de buget al Adunarii pentru anul 2018, vor avea loc alegeri pentru unele functii de conducere si vor fi dezbatute si votate rezolutiile comisiilor de specialitate.

"Fondurile necesare organizarii sesiunii anuale AP NATO, din Romania, au fost asigurate printr-o Hotarare de Guvern, cheltuielile au fost impartite intre Senat si Camera Deputatilor, conform unui protocol. S-au achizitionat pentru acest eveniment sistemul audio-video din sala plenara, sistemul de traducere din cadrul salilor de conferinta de presa, sistemul de iluminat din sala plenara, autoturismele pentru protocol si pentru delegatii, logistica IT pentru salile in care se vor desfasura cele mai importante lucrari ale AP NATO. Cheltuielile totale sunt de 10.898.000 de lei", a declarat secretarul general al Camerei Deputatilor, Silvia Mihalcea, joi, la Palatul Parlamentului.

Adunarea Parlamentara a NATO reprezinta un important forum pentru dialogul parlamentar international. Sesiunile anuale ale Adunarii Parlamentare NATO sunt cele mai importante evenimente din activitatea organizatiei si sunt gazduite, prin rotatie, de statele membre si asociate. Romania a mai gazduit reuniuni ale Adunarii Parlamentare NATO in anii 1997 si 2011.