In aceasta vara, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta ca detasarea tuturor judecatorilor de la Ministerul Justitiei inceteaza incepand cu data de 15 iulie. Totusi, in prezent, in fruntea ministerului a mai ramas un judecator numit secretar de stat in luna ianuarie de fostul ministru Florin Iordache. Este vorba despre judecatoarea Mariana Mot, cunoscuta drept o apropiata a baronului de Olt, Paul Stanescu, si unul dintre magistratii despre care presa a scris este "moasa" lui Judecator, unul dintre cei opt copii ai interlopului Bercea Mondial. Intrebati de ce judecatoarea Mot si-a pastrat functia in ciuda afirmatiilor ministrului, reprezentantii ministerului Justitiei au transmis intr-un raspuns la solicitarea HotNews.ro ca "incetarea detasarii judecatorilor din cadrul Ministerului reprezinta o chestiune de oportunitate, ce tine exclusiv de aprecierea conducerii ministerului".

Sofia Mariana MotFoto: Ministerul Justitiei

"Cu unanimitate de voturi, astazi, Sectia pentru judecatori a aprobat incetarea detasarii tuturor judecatorilor din cadrul Ministerului Justitiei, incepand cu data de 15 iulie 2017", scria ministrul Tudorel Toader intr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Mesajul ministrului venea ca un deznodamant la o solicitare a sa din data de 25 mai in care aceasta, potrivit propriilor declaratii, a cerut incetarea detasarii tuturor magistratilor de la MJ, deoarece pentru foarte multi dintre acestia este depasit termenul legal prevazut, dar si pentru ca se doreste angajarea unor juristi tineri, valorosi, pe care institutia sa conteze in urmatorii ani.

"Legea spune ca detasarile sunt pe trei ani, de cel mult doua ori. Sunt foarte multi detasati din cei care sunt la Justitie care depasisera acel interval de timp. Ministerul Justitiei trebuie sa-si angajeze personal propriu. Avem foarte multi juristi in Romania, avem juristi foarte bine pregatiti, juristi pe care sa-i angajam la Ministerul Justitiei, sa-i formam, sa-i fidelizam in spiritul Ministerului Justitiei", declara Toader, in data de 25 mai, potrivit Agerpres.

In ciuda declaratiilor "apasate" ale ministrului, la cateva luni distanta, judecatoarea Mariana Mot (58 ani) se afla in continuarea in functia de secretar de stat, fiind detasata de la Sectia a II-a Civila-Litigii cu profesionisti si insolventa din cadrul Curtii de Apel Craiova.

"In ceea ce priveste incetarea detasarii judecatorilor din Ministerul Justitiei incepand cu data de 15 iulie 2017, este important de evidentiat faptul ca incetarea detasarii judecatorilor din cadrul Ministerului reprezinta o chestiune de oportunitate, ce tine exclusiv de aprecierea conducerii ministerului. In plus, se impune a fi subliniata distinctia intre situatia judecatorilor detasati in cadrul Ministerului Justitiei si situatia doamnei judecator Sofia Maria Mot, detasata de la Curtea de Apel Craiova, in Ministerul Justitiei, in vederea numirii sale intr-o functie de demnitate publica numita, si anume aceea de secretar de stat. Prin urmare, chestiunea incetarii detasarii doamnei judecator Sofia Mariana Mot a fost analizata din perspectiva functiei de secretar de stat pe care doamna judecator o ocupa in Ministerul Justitiei, functie avuta in vedere la momentul solicitarii detasarii sale in minister cat si a importantei atributiilor acestei functii, potrivit dispozitiilor legale mai sus mentionate.", se arata in raspunsul oferit de reprezentantii Ministerului Justitiei HotNews.ro. (Nota: sublinierile din corpul raspunsului apartin MJ)

La sfarsitul lunii iunie, Antena 3 avansa pe surse ipoteza ca judecatoarea Mariana Mot ar putea fi propusa pentru functia de ministru al Justitiei, in locul lui Tudorel Toader.

Mariana Mot, secretar de stat in MJ, este mama fostului deputat PSD Emil Mot, actual primar al orasului Slatina. Emil Mot ajuns deputat PSD in 2012 gratie baronului PSD Olt, Paul Stanescu. Acesta l-a promovat candidat in 2012 la colegiul 1 pe fiul judecatoarei Mariana Mot, in timp ce Florin Iordache, fostul ministru al justitiei, a candidat in urma cu patru ani tot in Olt la colegiul 4. Presa locala a speculat atunci ca Emil Mot a fost rasplatit cu un loc eligibil gratie relatiei foarte apropiate dintre baronul PSD Olt, Paul Stanescu si judecatoarea Mariana Mot.

In iunie 2014, ziarul Adevarul realiza profilul lui Bercea Mondial si nota urmatoarele detalii: "Printre personalitatile care s-au inrudit cu clanul Bercea, unele recunoscand franc acest lucru, altele negand - in ciuda marturiilor si a martorilor prezenti la momentele cu pricina, se numara: Theodor Stolojan (finul lui "Printisor"); judecatorul Maria Huza (l-a botezat pe "Judecator"; judecatorul Sofia Mariana Mot (moasa pentru acelasi "Judecator") de la Tribunalul Olt, transferata din 2004 la Sectia Comerciala a Curtii de Apel Craiova unde activeaza si acum".

Potrivit informatiilor HotNews.ro, Bercea Mondial s-a laudat mereu cu rudele sale din justitie, invocand si numele Marianei Mot. Pe data de 4 iunie 2014, site-ul magistrati.ro mentiona numele Marianei Mot pe lunga lista a celor care i-au nasit copiii interlopului: "Bercea Mondialu' detine o adevarata "colectie" de nasi celebri. Lista a fost deschisa de Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti, care l-a botezat, in anul 2005, pe Judecator, unul dintre fiii lui Bercea. Moasa micutului Judecator a fost Mariana Sofia Mot, magistrat la Tribunalul Olt.Lista nasilor ii mai contine pe Gheorghe Brenciu (fost procuror sef), care l-a botezat pe Televizor, Gabriel Diaconu (fost viceprimar al Slatinei) si Marian Chitea (director Hidroserv Slatina), care l-a botezat pe unul dintre nepotii lui Bercea. Pe lista se afla si Theodor Stolojan, cel care l-a botezat, in anul 2004, pe Printisor, alt fiu al interlopului."