Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, joi, ca Serviciul Roman de Informatii a incheiat orice legatura cu "trecutul nefast de dinainte de 1989", adaugand ca SRI va continua colaborarea cu CNSAS, urmand ca in perioada urmatoare sa predea noi documente care sa lamureasca aspecte importante in cazuri precum cel al dizidentului Georghe Ursu sau al revoltei de Brasov din 1987, transmite Agerpres.

"In ciuda numeroaselor afirmatii vehiculate deliberat, pot spune cu toata responsabilitatea ca SRI a incheiat orice legatura cu trecutul nefast de dinainte de 1989 si ca intreaga activitate este guvernata de principii si valori pe care le respectam in orice imprejurare, dintre acestea poate cele mai importante sunt legea si securitatea cetateanului", a declarat Eduard Hellvig la inaugurarea programului de master "Studii de securitate globala" de la Universitatea de Vest din Timisoara.

Directorul SRI a facut referire la discutiile purtate in aceasta perioada in spatiul public despre cazul dizidentului inginer Gheorghe Ursu.

"Au trecut 32 de ani atunci, au trecut 30 de ani de evenimentele de la Brasov din 1987. Si sunt de acord ca trebuie odata facuta lumina in aceste cazuri. Eu voi face tot ce tine de mine pentru acest lucru. Va anunt in premiera ca am finalizat in cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda catre CNSAS si anume documente care nu au putut fi predate pana acum, potrivit legii, si care sper ca vor lamuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele de Consiliu referitoare la cadre stabilite prin sentinte judecatoresti ca fiind lucratori ai Securitatii", a spus Hellvig.