Guvernul spaniol a respins miercuri apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la o mediere atat timp cat acesta continua sa ameninte ca va infaptui secesiunea, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"Daca Carles Puigdemont vrea sa ne vorbeasca, sa negocieze sau sa trimita mediatori, el stie perfect ce trebuie sa faca mai intai: sa revina pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o paraseasca niciodata", a reactionat guvernul intr-un comunicat.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy il avertizeaza pe Carles Puigdemont ca "nu va accepta niciun santaj'. 'Retrageti amenintarea cu ruptura!", ii cere el acestuia.

Anterior, Carles Puigdemont isi reiterase apelul la o mediere internationala, afirmand ca ar fi primit "mai multe propuneri" pe care guvernul nu le acceptase.

El il acuzase pe regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care il criticase dur in ajun, ca ar "ignora in mod deliberat" milioanele de catalani, condamnandu-le aspiratiile la independenta.

"Puigdemont a demonstrat ca nu este doar un conducator in afara legii, ci si ca este absolut rupt de realitate", i-a raspuns aproape imediat vicepresedintele guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.