Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat miercuri ca in maximum doua saptamani va fi promovat in Parlament proiectul de lege pentru achizitionarea primului sistem Patriot, informeaza Agerpres.

"In ceea ce ma priveste, ca ministru al Apararii, nu voi evita niciodata sa vin in fata Parlamentului Romaniei cu o solicitare de aprobare, prin proiecte de legi, pentru achizitionarea echipamentelor din programul de inzestrare. Primul pas pe care il facem in perioada imediat urmatoare, ma refer la maxim doua saptamani, este sa promovam in Parlament proiectul de lege pentru achizitionarea primului sistem Patriot, astfel incat sa putem contracta in prima parte a lunii noiembrie acest prim sistem", a spus Fifor la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca cele sapte sisteme Patriot pe care le va achizitiona Romania in urmatorii ani asigura apararea intregului spatiu, atat aerian, cat si terestru.

"Prin urmare, e foarte putin probabil ca cineva sa incerce sa atace baza de la Deveselu si noi sa nu aparam aceasta zona. Noi discutam despre o prezenta a Romaniei avansata in zona Marii Negre, discutam despre prezenta Romanei ca partener strategic in flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, prin urmare tot ce achizitionam in Romania si totodata tot ce dezvoltam prin industria de aparare romaneasca reprezinta capabilitati de inzestrare a Armatei Romaniei ca partener in NATO si partener strategic in relatia cu Statele Unite ale Americii", a aratat Fifor, intrebat daca sistemele Patriot vor apara tot spatiul tarii inclusiv baza de la Deveselu.

Ministrul Apararii a mentionat ca achizitia de sisteme Patriot este una "Guvern la Guvern", ceea ce inseamna ca nu este purtatoare de offset.

"Pe de alta parte, de pilda, programul cu General Dynamics este un program care are si offset. Pana la sfarsitul anului vom incheia contractul de achizitie pentru transportoare blindate 8x8 Piranha in parteneriat cu General Dynamics. Vineri, la ora 11,00, vom avea o intalnire cu partenerii americani la primul-ministru Tudose pentru, sa-i zicem, o ultima lectura pe memorandumul de intelegere cu General Dynamics si, totodata, pentru a putea sa trecem si la contractarea primelor transportoare. Va reamintesc ca acest program inseamna retehnologizarea Uzinei Mecanice Bucuresti si producerea in Romania de transportoare blindate Piranha 5", a explicat ministrul Apararii.