Reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizari, pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluare, printr-un amendament la legea pensiilor votat marti in plenul Senatului, este un lucru important, de care vor beneficia si multi oameni din Caras-Severin, sustine senatorul PNL Ion Marcel Vela, unul dintre initiatorii modificarii legislative.

'A fost votata propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este un lucru important, de care vor beneficia si multi oameni din Caras-Severin. Mai exact, vor beneficia de acest amendament persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluare, precum cupru, plumb, sisturi bituminoase, feldspat si siliciu sau radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, pulberi metalice ori cocs metalurgic, precum si emisii de amoniac si derivate, in unele zone miniere sau in centre siderurgice, dar si pe o raza de opt kilometri fata de aceste localitati. Din Caras-Severin este vorba de orasele Resita, Moldova Noua, Otelul Rosu si Anina si de comunele Armenis si Ciudanovita', a declarat, pentru AGERPRES, senatorul de liberal Caras-Severin Ion Marcel Vela.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, initiata de senatoarea PNL Eleonora-Carmen Harau, a fost adoptata marti de plenul Senatului.

Amendamentul mentionat a fost propus de senatorii Marcel Vela, Catalin Daniel Fenechiu, Aurel Florea Soporan, Liviu Lucian Mazilu, Virginel Iordache, Ion Rotaru, Eliza Scarlat si Florin Carciumaru si a trecut cu majoritate de voturi.