Trei persoane au fost retinute si conturi bancare, doua autoturisme de lux si un imobil in valoare de 1,5 milioane de euro au fost indisponibilizate in urma perchezitiilor de luni din Bucuresti si trei judete la firme si persoane banuite de evaziune fiscala cu materiale de constructii, prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproape 6,5 milioane de euro, relateaza News.ro.

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale a Politiei Romane, sub coordonarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, au facut, luni, 13 perchezitii domiciliare, in Bucuresti si in judetele Botosani, Ilfov si Giurgiu, la sediul unor societati comerciale si la locuintele unor persoane banuite de evaziune fiscala in domeniul comertului cu materiale de constructii.

Potrivit politistilor, in perioada 2014 - 2017, un barbat de 44 de ani din judetul Ilfov, ar fi creat un mecanism evazionist in care ar fi fost angrenate mai multe firme cu un comportament fiscal inadecvat, mecanism prin care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 6,5 milioane de euro.

"In fapt, incepand cu anul 2014, prin intermediul unor societati comerciale controlate, cei in cauza ar fi achizitionat materiale de constructii de la mari producatori din Bulgaria, pe care le-ar fi livrat pe piata interna. Pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat, persoanele angrenate in circuitul evazionist ar fi compensat taxa colectata, aferenta livrarilor pe piata interna a produselor achizitionate din spatiul intracomunitar, cu taxa deductibila aferenta unor achizitii de marfuri care nu s-ar fi derulat in realitate", potrivit IGPR.

Persoanele "ar fi simulat existenta unui circuit comercial artificial, potrivit caruia, marfurile ar fi fost achizitionate de la diferiti comercianti locali si, ulterior, revandute pe piata interna".

Sumele provenite din mecanismul evazionist ar fi fost ridicate in numerar sau transferate in conturile altor persoane si insusite ulterior de persoanele implicate in activitatea infractionala.

Au fost puse in executare opt mandate de aducere, iar fata de trei persoane a fost dispusa masura retinerii.

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice au aplicat masuri asiguratorii asupra unui imobil in valoare de peste 1 milion de euro, asupra a doua autoturisme de lux estimate la 130.000 de euro, precum si asupra unor conturi bancare, pentru recuperarea prejudiciului.

In cadrul aceleiasi actiuni, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, politistii Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si ai inspectoratelor de politie judetene Arges, Iasi, Neamt, Olt, Prahova si Suceava, impreuna cu specialisti din cadrul A.N.A.F. - Directia Generala Antifrauda Fiscala, au desfasurat 18 controale operative la sediile unor societati comerciale, banuite a fi implicate in circuitul comercial.