Statuia imparatului Traian a fost intregita de catre Primaria Generala a Capitalei, a anuntat, marti, directorul Muzeului National de Istorie, Ernest Oberlander-Tarnoveanu. Asta, dupa ce, pe 29 septembrie, lupoaica a ramas fara coada, Administratia monumentelor acuzand vandalizarea, desi reprezentantii institutii muzeale sustin ca, mai degraba, a cazut, bucata desprinsa de monument fiind doar sudata.

Lupoaica a ramas fara coadaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

"Primaria, care este si proprietara monumentului, s-a mobilizat, spre deosebire de alte situatii mult mai critice, si ieri dupa-amiaza au sudat coada vulpii. A fost una dintre marile realizari ale primarului Oprescu, care dupa ce a rezolvat toate problemele municipalitatii s-a gandit sa si impodobeasca orasul cu niste lucruri nepieritoare", a spus directorul muzeului, pentru News.ro.

Acesta a mai spus ca, deoarece monumentul se afla in proprietatea Primariei, muzeul nu poate lua masuri pentru ca incidentul sa nu se repete. Mai mult, a adus aminte ca monumentul a fost instalat in 2012 fara acordul institutiei muzeale, iar situatia a generat si un proces, dupa ce PMB a intabulat scarile din fata muzeului ca apartinand domeniului public.

Directorul muzeului a subliniat ca toti vizitatorii muzeului critica monumentul si ca acesta trebui citit "intr-o structura caricaturala".

"Monumentul trebuie citit intr-o sintaxa caricaturala si ca dovada ca majoritatea vizitatorilor scriu cuvinte grele in cartea de memorii si in caietele de vizitatori ale muzeului despre acest monument. Mi se pare stranie combinatia dintre um muzeu de istorie nationala si acea opera", a spus directorul.

"De altfel, si piesa de la Sevilla este pusa binisor intr-un loc putin vizibil, intr-un scuar inconjurat de copaci, pe malul fluviului Guadalquivir. Municipalitatea Romei a refuzat monumentul, deci nu e chiar o opera fara controverse, inclusiv in societati mai deschise spre inovatia artistica", a precizat el.