Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a semnat cu omologul sau din Turkmenistan, Purli Agamyradov, un program de cooperare care prevede acordarea a 30 de burse in reciprocitate, promovarea cooperarii in domeniul invatamantului superior si al invatamantului profesional si tehnic, precum si posibilitatea deschiderii unor lectorate de limba si literatura romana in Turkmenistan, respectiv limba turkmena in Romania.

Liviu Pop (captura video)Foto: Facebook/ Ministerul Educatiei Nationale-Romania

Ministrul Educatiei Nationale, Liviu-Marian Pop, s-a intalnit marti, 3 octombrie, cu omologul sau din Turkmenistan, Purli Agamyradov, in contextul aniversarii a 25 de ani de relatii bilaterale dintre cele doua tari.

Cu acest prilej, a fost semnat Programul de cooperare in domeniul educatiei pentru perioada 2017-2022, care prevede acordarea de 30 de burse in reciprocitate, promovarea cooperarii in domeniul invatamantului superior si al invatamantului profesional si tehnic, precum si posibilitatea deschiderii unor lectorate de limba si literatura romana in Turkmenistan, respectiv limba turkmena in Romania.

"Cei doi ministri au subliniat calitatea dialogului bilateral in domeniul educatiei, exprimandu-si speranta ca aceasta vizita va contribui la imbunatatirea cooperarii in beneficiul celor doua sisteme de invatamant. In cadrul intalnirii, a avut loc si un schimb de informatii cu privire la cele mai recente masuri adoptate in cadrul reformelor din domeniul educatiei din cele doua tari si au fost discutate obiectivele si oportunitatile cooperarii in perioada urmatoare", informeaza ministerul Educatiei.

Totodata, Liviu Pop l-a asigurat pe omologul sau de sprijinul pentru exinderea proiectelor existente si "valorificarea unor noi oportunitati de cooperare in domeniul educatiei".

In vizita intreprinsa in Romania in intervalul 1-3 octombrie, ministrul turkmen al Educatiei a fost insotit de rectorul Universitatii Internationale pentru Stiinte Umaniste si Dezvoltare, Esen Aydogdyev, si de rectorul Universitatii Turkmene de Agricultura "S. A. Nyyazov", Dovletgeldi Myradov. Delegatia s-a intalnit si cu reprezentantii Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti, ai Universitatii Politehnica din Bucuresti si ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.