UPDATE Peste 2.000 de magistrati cer retragerea proiectului de modificare a legilor justitiei: Nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la reglementari existente anterior anului 1989
Semnatarii memoriului atrag atentia ca "nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la reglementari legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justitiei sub control politic si largirea nepermisa a atributiilor ministrului Justitiei". Magistratii mai subliniaza ca "Toate aceste modificari de esenta propuse de Ministrul Justitiei incalca flagrant MCV, rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firesti intr-un stat democratic. Aceste propuneri, odata intrate in vigoare, vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistratilor pentru o perioada indelungata si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeana in repetate randuri."
Numarul magistratilor care au semnat memoriul era marti dimineata de 1.000 si a crescut in cursul serii la 1.700.
Magistratii mai arata, in memoriu, ca, desi avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, el "nici nu poate fi nesocotit si desconsiderat".
Proiectul legilor justitiei nu va fi modificat, in ciuda avizului negativ al CSM, a declarat luni la Iasi ministrul Justitiei, Tudorel Toader. El a precizat ca nu se pune problema rescrierii proiectului de lege.
Lista celor 1.900 de magistrati care sustin memoriul, in documentul atasat.
Memoriul adresat de cei 1.900 de magistrati premierului si ministrului Justitiei:
"MEMORIU PENTRU RETRAGEREA PROIECTULUI DE MODIFICARE A "LEGILOR JUSTITIEI"
Guvernului Romaniei,
Domnului dr. Mihai Tudose,
Prim-ministru al Guvernului
Domnului prof. univ. dr. Tudorel Toader,
Ministrul Justitiei
Excelentele Voastre,
La 23 august 2017, intr-un document PowerPoint prezentat intr-o conferinta de presa, Ministrul Justitiei a propus un set de modificari pentru "legile justitiei" (Legea nr.303/2004, Legea nr.304/2004 si Legea nr.317/2004), fara studii de impact si fara o prealabila consultare asupra unor aspecte legislative esentiale, pentru asigurarea transparentei decizionale, in raport cu magistratii (judecatori si procurori) si societatea civila.
Proiectul a fost comunicat Consiliului Superior al Magistraturii, iar in sedinta din 28 septembrie 2017 Plenul a emis un aviz negativ asupra intregului proiect, tinand seama de voturile exprimate in numeroase adunari generale ale judecatorilor si procurorilor de la instante si parchete, in care au fost respinse, in proportie covarsitoare, intre altele, toate modificarile de esenta ale proiectului legislativ, privind reorganizarea Inspectiei Judiciare, ca structura cu personalitate juridica in cadrul Ministerului Justitiei, modificarile privind numirile la varful justitiei (procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa ICCJ si ai DNA, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestora), modificarile propuse privind regimul raspunderii magistratilor, modificarile sistemului de recrutare a magistratilor - limita de varsta (30 de ani) pentru admitere la Institutul National al Magistraturii si cerinta vechimii in alta profesie juridica de minimum 5 ani, modificarile privind examenele de promovare in functii de executie, mentinerea bugetului instantelor judecatoresti la Ministerul Justitiei, precum si infiintarea in cadrul PICCJ a unei directii specializate avand competenta exclusiva de efectuare a urmarii penale pentru faptele savarsite de catre judecatori si procurori, indiferent de natura si gravitatea acestora.
Astfel, in anul 2017, in conditiile in care Romania este supusa in continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, unui Mecanism de cooperare si verificare (MCV),1 tocmai pentru alinierea justitiei sale celor ale statelor cu traditii istorice democratice, nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la reglementari legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justitiei sub control politic si largirea nepermisa a atributiilor ministrului justitiei.
Toate aceste modificari de esenta propuse de Ministrul Justitiei incalca flagrant Mecanismul de cooperare si verificare, rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firesti intr-un stat democratic. Aceste propuneri,
odata intrate in vigoare, vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistratilor pentru o perioada indelungata si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeana in repetate randuri.
Prin Decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei a apreciat ca, prin faptul ca are calitatea de membru al Uniunii Europene, statului roman ii revine obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art.148 alin.(4) din Constitutie, potrivit carora "Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2)".
Asadar, desi avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat, jurisprudenta recenta a Curtii Constitutionale a Romaniei dezvoltand si accentuand in mod deosebit o noua dimensiune a dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutie ("In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie"), in sensul atasarii continutului sau normativ a principiului colaborarii loiale intre institutiile si autoritatile statului. Prin urmare, inclusiv normele legislative ce prevad avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate in spiritul loialitatii fata de Legea fundamentala si obligatiei autoritatilor publice de a aplica Mecanismul de cooperare si verificare si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru.
Chiar daca proiectul contine si propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistratilor ori ale asociatiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, acestea reprezinta simple corectii ale sistemului actual, pregatirea
neserioasa a unui veritabil "experiment judiciar", in lipsa oricaror studii si prognoze, putand determina consecinte foarte greu sau chiar imposibil de remediat.
Prin urmare, avand in vedere vointa majoritatii covarsitoare a magistratilor, va solicitam, pentru inlaturarea oricaror dubii privind deturnarea acestui proiect in defavoarea magistraturii, sa dispuneti retragerea sa (respingerea in Guvern, dupa caz, evitand inaintarea in Parlament), cerand Ministrului Justitiei sa initieze si sa dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistratii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, pentru a imbunatati cadrul legislativ, dupa efectuarea studiilor de impact cuvenite si dupa prezentarea unor motivari serioase si credibile referitoare la modificarile propuse, in scopul modernizarii justitiei, in acord cu Mecanismul de cooperare si verificare.
Va rugam sa primiti, Excelentele Voastre, expresia inaltei noastre consideratii."

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
dracnea si tariceanu fac cat 100000 de magistrati si parerea a 4000000000 de romani!
dar pt Slugarel Toader nu conteaza cate mii de magistrati sunt impotriva acestor legi PSD-iste, pt el conteaza doar ce-i ordona PENALUL Dragnea
ce daca ati dat voi, CSM-ul, aviz negativ.
l-ati dat la gramada, asa ca eu le trimit ca atare in parlament. ca acolo stiti si voi ca daddy scoate legea aprobata, ca doar avem majoritate.
Mafia locala va lua avant( aici ma refer in special la partidele politice gen PSD si Alde si o data instalate isi vor pune oameni in toate institutiile cheie)
Oamenii isi vor pierde increderea in stat=>> nu vor mai plati bani la stat( vor face evaziune) ci vor incerca sa fure si ei cat de mult pot ( se vor gandi: pai de ce sa dau bani la stat sa-i fure ei); =>> intoarcere in timp cu 15 ani
Multi vor parasi rahatul asta de tara, sa nu-si piarda timpul, incercand in zadar , sa schimbe ceva.
E client vechi
Felicitări celor 11 judecători de la Judecătoria Târgoviște, 3
Să aibă vreo legătură cu faptul că Dâmbovița este sufocată de ciuma roșie?
PS. Mai ales cand fraierii ti se mai adreseaza si cu "Excelenta voastra" ! ;))
PPS. Cum atarna talgerele balantei tale avandu-i intr-o parte pe Dragnea, Tariceanu si pe ceilalti zece,douazeci, treizeci de penali care conteaza iar in cealalta parte pe cei1000 de judecatori (si cati s-or mai strange pana la momentul la care trimiti proiectul de lege in guvern) care vi se opun ?
Ha ha ha ha!
Fratilor... imi vine sa urlu, sa plag si sa mor.
Asa ca chestie, nu ca ar avea vreo legatura, dar sa prezinti punctul de vedere a doar unei parti se cheama manipulare.
asa cum cei care au stata casa in 2012 au fost pentru basescu
Cei care nu au votat ]n 2012 (sau măcar o parte dintre ei) au stat acasă tocmai că asta însemna un suport pentru Băse. Acum însă, cei care nu au votat mai pot vota (dovadă, numărul crește cu fiecare oră) și cu certitudine o parte dintre ei vor mai vota.
Culmea ridicolului: un partid votat de 18% are tupeul să spună ceva despre reprezentativitate...
Serios?
mai fraieri aia de statura acasa in 2016 ! din vara pana'n toamna....
PSD isi aroga majoritatea politica in parlament (si asa si e) si isi aroga castigarea alegerilor (si asa si e), pentru ca a fost partidul care a obtinut cele mai multe voturi.
Totusi, e chiar simplu, face parte din lectiile de baza ale democratie dar tine si de bun simt si logica.
Asta nu inseamna ca PSD e un fel de D-zeu si poate sa faca orice sau sa-si permita orice.
Dar nici sa combatem o minciuna printr-o alta minciuna nu e bine.
Astfel "reforma de bunavoie" devine "restauratie fortata". De exemplu o privire critica, externa si nord-coreana ar recomanda reintroducerea cartelelor de paine si doua ore de program TV pe zi pentru indreptarea societatii bolnave. Aaa... plus fara comentarii pe net. Si de fapt fara net.
Eu pariez pe varianta a-2-a.
In rest legile sunt ok. Legile sunt pro penali dar nici un mononeuronal ca tine nu e in stare sa explice de ce. O groaza e acoperiti binomisti din justitie se opun pentru ca isi pierd privilegiile si or sa inceapa sa aiba responsabilitati. BIG PROBLEM!
In rest, la rusi sa te duci tu. Ca vad ca mori de grija lor.
Hai Tudorele cu legile alea ca nu mai pot. Vreau sa faca toti securistii binomisti, toate trompetele din presa si de pe formuri infarct.
Ce treaba are cinstea si adevarul cu interesele unor securisti nu stiu.
ta pe loc, ca este taman acolo unde este, din 1947. mai 'nainte de al batran, cam pe vremea lui draghici si dej.
ana, teo si cu dej, baga spaima in burgheji !
numa' ca s'au amestecat oleaca lucrurile, cu burghejii, care ....e altii.
intodeauna, burghejii noi le dau la cap alora vechi.
reimpartirea averilor.
si ar mai fi ceva, justitia de azi este muuult mai avuta ca cea de pe vremea lui al batran, si cu mai putine temeri de inavutire.
899 de precurori si restul juzi.
deci, ca in viata, ca in piata, tzipetele minoritatii, ...oprimate.
deci, pt. mine, doc. atasat nu este, sau e strict secret pt. ca nu se vede, oricate clickuri incercai. :-)
mai bine ar face un memoriu cu modificarile propuse si l'ar inainta catre cele doua camere ale palavramentului, comisiilor de specialitate si sa ceara sa'si sustina punctele de vedere in fatza ccmisiilor cand se discuta proiectul.
caci, conf. constitutiei, palavramentul este puterea legiiuitoare, legile se discuta si se voteaza acolo.
cat de intoarcerea in timp, domnii....aaaa, magistrati(?) cred ca se refera ca nu doresc sa se intoarca la vremea de dinaintea datei de 30 dec. 1947...:-)))
caci ce e azi, e continuitatea iepocii de aur, cand securitatea arata cu deshtu procurorului, iar inrobatul de la catedra izbeste cu ciocanul in conformitate....
la asta cred ca se refera baietii din leatu' lui loazar,lascar, norica, stanoiu, monica, etc, precurori formati in dreptu' socealist, cel mai drept intre drepti, nu in dreptate.
s'auzim de bine.
esti, probabil, omul ultra nou, analfabet functional.:-))
ia de la dex online:
júde (júzi), s. m. – 1. În vechea organizare socială, judecător municipal care îndeplinea uneori și funcția de primar cu puteri limitate. Apare în Moldova, cu acest nume, din 1409; funcția sa era pe viață și se transmitea. – 2. În Munt., în sec. XVII, om liber. – 3. În textele religioase, domn, domnitor. – 4. Judecător, magistrat.
iti recomand mai multa lectura, cu atentie, ca poate mai ramai cu ceva :-))
Dar vezi ca noi, astia de suntem si acum in Romania, nu mai folosim de decenii intregi "jude" ci judecator.
Si nu, nici strugurilor nu le zicem "poame" si nici bunicului nu-i zicem "bunel".
#omsimpludelaMOSCOVA :-)
cum spuneam voi astia ..noi, aveti un vocabular destul de limitat.
nu e vina mea.:-))
forteaza'ti oleaca vidul :-)
ia mai citeste ce'am scris.
Vrei să-ți traduc ce ai scris chiar tu???
Asta trebuie să fie o nouă culme!
mai cu viata baieti! :) hai ca se poate :))
sari in fata si vorbeste la pl sa pareti mult ca o voce unitara a boborului
traiasca partidu traiasca sarele de la rasarit
PS: ti-a placut sa fii pionier cand erai mic?
Desigur, Dragnea Sultan nu va sta cu mainile incrucisate, ci isi va pune la treaba slugile credincioase, incepand cu bubosul ministru, sustinut de CCR si de CSM-ul care se va primeni in curand cu noi PSD-isti, si va gasi o cale de a-i pune pe liber pe semnatari.
Poate ca la anul, cand va deveni intaiul "despot luminat" la care visa acum 27 de ani Iliescu, ii va si aresta, dupa modelul Sultanului Erdogan. Sau ii va impusca in fata blocului, dupa modelul Tarului Putin. Sau poate ca nici nu va astepta pana la anul, ci va incepe executiile chiar de saptamana asta! Fiti pe faza, ca chestia asta nu va ramane asa, se va trece la represalii teribile.