A patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Inalt Romania-Bulgaria (sedinta comuna a celor doua Guverne) va avea loc maine, 3 octombrie, la Varna, si va evidentia continuarea cooperarii consolidate, pe multiple paliere, intre cele doua tari vecine, partenere in Uniunea Europeana si aliate in cadrul NATO, informeaza Guvernul Romaniei. Cele doua Executive vor adopta o Declaratie comuna referitoare la ariile principale ale cooperarii bilaterale, regionale si in plan european, euro-atlantic si international.

Guvernele Romaniei si Bulgariei au mai avut reuniuni bilaterale in anii 2011, 2014 si 2015, la Bucuresti, Ruse si Craiova.

Potrivit Guvernului Romaniei, pe agenda sedintei de marti se vor afla subiecte din domenii de interes reciproc, precum cooperarea economica, infrastructura de transport si cea energetica, munca, afaceri interne, dezvoltarea regionala si cooperare transfrontaliera.

De asemenea, discutiile vor viza problematica europeana si perspectivele de coordonare in pregatirea primelor mandate la Presedintia Consiliului UE ale Romaniei si Bulgariei, mai ales ca cele doua tari impartasesc o serie de obiective si pozitii comune privind viitorul Uniunii Europene.

Tot in cadrul reuniunii vor fi semnate si o serie de documente sectoriale bilaterale.

In contextul acestui eveniment, premierul Mihai Tudose va avea o intrevedere tete-a-tete cu premierul Boiko Borisov, iar oficialii romani vor avea o serie de intalniri bilaterale cu omologii bulgari.

Tot marti, la ora 10.00, premierul Mihai Tudose si ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, impreuna cu premierul Boiko Borisov si ministrul Afacerilor Interne din Bulgaria, Valentin Radev, vor participa la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei, la Lipnita¬Kainargea.

Totodata, Prim-ministrul Mihai Tudose va participa, la Varna, la Reuniunea cvadrilaterala a la nivel inalt dintre Romania, Bulgaria, Serbia si Grecia.

Din delegatia romana vor mai face parte Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, Ion-Marcel Ciolacu, viceprim-ministru, Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, Teodor Melescanu, ministrul afacerilor externe, Victor Negrescu, ministrul pentru afaceri europene, Toma Petcu, ministrul energiei, George Simon, ministrul economiei, Ilan Laufer, ministru pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat, Alexandru Cuc, ministrul transporturilor, Lucian Sova, ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Lia Olguta Vasilescu, ministrul muncii si justitiei sociale si Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

In cadrul Uniunii Europene, Romania detine locul 3 (dupa Germania si Italia) intre partenerii comerciali ai Bulgariei. In anul 2016, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Bulgaria a atins 3,9 miliarde euro, in crestere cu 7,26% fata de anul 2015. In primele 6 luni ale anului 2017, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 2073,01 milioane euro (crestere cu 10,51% fata de aceeasi perioada a anului trecut).

Conform datelor furnizate de Registrul Comertului din Romania, la 31 august 2017 erau inregistrate 2327 societati comerciale cu capital integral sau partial bulgar si un volum subscris al capitalului social de 154,39 milioane euro.