Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice fac, luni, 13 perchezitii in Bucuresti si trei judete, la firme si persoane banuite de evaziune fiscala cu materiale de constructii, prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproape 6,5 milioane de euro, relaeaza News.ro. Se fac, de asemenea, controale in mai multe judete, la firme suspectate de implicate in circuitul infractional, opt persoane urmand a fi conduse la audieri.

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale a Politiei Romane, sub coordonarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, fac, luni, 13 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Botosani, Ilfov si Giurgiu.

Activitatile se desfasoara la sediul unor societati comerciale si la locuintele unor persoane banuite de evaziune fiscala in domeniul comertului cu materiale de constructii.

Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2014 - 2017, un barbat, de 44 de ani, din judetul Ilfov, ar fi creat un mecanism evazionist in care ar fi fost angrenate mai multe firme cu un comportament fiscal inadecvat, mecanism prin care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 6,5 milioane de euro.

"In fapt, incepand cu anul 2014, prin intermediul unor societati comerciale controlate, cei in cauza ar fi achizitionat materiale de constructii de la mari producatori din Bulgaria, pe care le-ar fi livrat pe piata interna. Pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat, persoanele angrenate in circuitul evazionist ar fi compensat taxa colectata, aferenta livrarilor pe piata interna a produselor achizitionate din spatiul intracomunitar, cu taxa deductibila aferenta unor achizitii de marfuri care nu s-ar fi derulat in realitate", anunta Politia Romana.

Potrivit politistilor, cei in cauza "ar fi simulat existenta unui circuit comercial artificial, potrivit caruia, marfurile ar fi fost achizitionate de la diferiti comercianti locali si, ulterior, revandute pe piata interna".

Sumele provenite din mecanismul evazionist ar fi fost ridicate in numerar sau transferate in conturile altor persoane si insusite ulterior de persoanele implicate in activitatea infractionala.

Vor fi puse in executare opt mandate de aducere, persoanele depistate urmand sa fie conduse la sediul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice pentru audieri.

In cadrul aceleiasi actiuni, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, politistii Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si ai inspectoratelor de politie judetene Arges, Iasi, Neamt, Olt, Prahova si Suceava, impreuna cu specialisti din cadrul A.N.A.F. - Directia Generala Antifrauda Fiscala, desfasoara 18 controale operative la sediile unor societati comerciale, banuite a fi implicate in circuitul comercial.

Actiunea beneficiaza de sprijinul de specialitate al Institutului National de Criminalistica.

De asemenea, la activitati participa si luptatori ai Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale a Politiei Romane.