Presedintele Republicii Croatia, Kolinda Grabar-Kitarovic, va sosi, luni, la Bucuresti, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis. Vizita sefului statului croat va dura pana pe 4 octombrie.

"Vizita se inscrie in tendinta ascendenta inregistrata in ultimii ani a relatiilor romano-croate, inclusiv prin vizita oficiala la Zagreb, in 2015, a presedintelui Klaus Iohannis, si in contextul aniversarii in acest an a 25 de ani de relatii diplomatice romano-croate. In cadrul convorbirilor, discutiile se vor axa pe dezvoltarea si aprofundarea relatiei bilaterale si pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeana, regionala si de securitate", anunta Administratia Prezidentiala.

In plan bilateral, vor fi discutate modalitatile prin care nivelul de excelenta atins in dialogul politic va putea crea premisele obtinerii unor rezultate mai bune, concrete in domeniul economic, precum si in alte domenii sectoriale.

Cei doi presedinti vor deschide in data de 3 octombrie lucrarile Forumului oamenilor de afaceri romani si croati, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele doua state pentru dezvoltarea, in continuare, a relatiilor bilaterale economice, inclusiv a investitiilor reciproce.

Presedintele Klaus Iohannis va evidentia, de asemenea, importanta pe care o au pentru relatia bilaterala minoritatea croata din Romania, precum si comunitatea romana din Croatia.

"In ceea ce priveste agenda europeana, o atentie deosebita va fi acordata, printre altele, aspectelor legate de viitorul proiectului european si perspectivei exercitarii, pentru prima data pentru ambele tari, a Presedintiilor Consiliului UE in cadrul aceluiasi Trio de presedintii. Presedintele Romaniei si Presedintele Republicii Croatia vor evidentia, totodata, importanta cooperarii si asigurarii securitatii si stabilitatii Europei de Sud-Est. Discutiile vor viza, de asemenea, problematica Vecinatatii Estice", precizeaza Presedintia.

De asemenea, va fi abordata organizarea, anul viitor, de catre Romania, a Summitului Initiativei celor 3 Mari, demers in care atat Croatia, cat si Romania au fost implicate inca de la lansarea sa, in 2015, la New York, urmata de Summitul de la Dubrovnik din 2016 si cel de la Varsovia, din iulie 2017.

Cei doi presedinti vor aborda si problematica de securitate, cu accent asupra cooperarii in NATO si a rolului Aliantei la nivel european si global, inclusiv in pregatirea Summitului din 2018.

Presedintele Republicii Croatia are o intalnire marti, 3 octombrie 2017, si cu studentii si profesorii Universitatii din Bucuresti pentru a discuta despre relatiile diplomatice romano-croate si despre contributia adusa de Croatia in consolidarea spatiului european. Incepand cu ora 12.00, in sala "Constantin Stoicescu" a Palatului Facultatii de Drept (Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 36¬46) Kolinda Grabar-Kitarovic va sustine un discurs cu tema "Croatian Contribution to European Consolidation".