Profesorul de economie Dumitru Chiritescu a afirmat duminica, la Craiova, unde a sustinut conferinta cu tema "Depopularea Romaniei - cauze si efecte", ca fenomenul depopularii este cea mai mare problema pe care o are Romania in acest moment, informeaza Agerpres.

"Da, avem o mare problema si din punctul meu de vedere aceasta este cea mai mare problema pe care o are Romania in acest moment. Nu avem mari probleme din punct de vedere economic, pentru ca intr-un fel sau altul noi suntem obisnuiti sa ne gestionam si saracia si bogatia. Nu avem mari probleme din punct de vedere politic, pentru ca pana la urma politica la noi este ca si crestinismul, foarte vesela, adica o luam ca atare si ne uitam seara la televizor cum ne uitam in alte vremuri la Cascadorii rasului. Nu avem probleme de stabilitate interna, nu avem probleme de populatii, de asimilari de tip cultural ciudate, in schimb avem o mare problema, cea a depopularii Romaniei", a spus Chiritescu, care a conferentiat la Teatrul National din Craiova in cadrul "Intalnirilor SpectActor", care se desfasoara din 2009.

Dumitru Chiritescu a afirmat ca migratia este un fenomen "pe care nu il inventam noi acum: oamenii emigreaza si imigreaza, isi cauta teritorii in istorie", insa dincolo de acest aspect nu este un fenomen pe mare amploare pentru o natiune, pentru ca oamenii isi doresc de fapt sa traiasca acasa, in spatiul cultural si de civilizatie in care s-au nascut, in matricea lor si unde isi pot gasi cu adevarat fericirea, "pentru ca un om cu adevarat fericit nu este decat in cultura si religia lui".

"In general, popoarele nu pleaca de acasa. Numai ca noi, iata, plecam de acasa. Acesta este marele paradox pe care noi in traim azi, acela ca noi, romanii, plecam de acasa. Media plecarilor dintr-o tara in general se situeaza cam intre 5 si 10% (plecari, veniri), numai ca noi am pierdut, dupa 2007, 25% si pierdem in continuare masiv populatie si suntem un caz particular", a afirmat profesorul de economie.

In opinia acestuia, cauzele migratiei populatiei din Romania sunt de ordin economic si cultural. "Este vorba de cauze economice, in primul rand. Suntem saraci, suntem mult mai saraci decat in poeziile ceausiste.

"Avem ceea ce ne trebuie, dar nu suntem bogati si, mai ales, dincolo de asta, nu avem capacitatea de a mobiliza factorii de productie, de a impune competitivitate si a insemna ceva in concurenta din punct de vedere economic. Evident ca exista cauze multiple pentru care suntem asa, dar cea mai importanta dintre ele este aceea ca suntem un popor marginal in aceasta parte a Europei. (...) O alta cauza este de ordin cultural: se pleaca din Romania, pentru ca noi suntem intr-un razboi romano-roman si trebuie sa recunoastem: nu ne mai dam "buna ziua" ca altadata, nu mai suntem atat de solidari intre noi, cum eram alta data. Suntem cu adevarat rai intre noi si este de cercetat de unde vine aceasta rautate reciproca. Vietile noastre stau sub acest semn al urii si personal fac un exercitiu teribil zilnic sa nu intru acolo si in Romania e foarte greu sa nu intri in acest razboi in care fiecare se razboieste cu fiecare. O alta cauza este dezvoltarea fascinatiei fata de Occident in perioada de dinainte de 1989 datorata si acestei inferioritati de ordin civilizational, acestui colt in care am fost impinsi dupa 1945, de atrocitatea cu care comunismul a fost impus in Romania unde nu s-a permis nimic, mai ales in ultimul deceniu", a spus prof.univ.dr. Chiritescu.

Acesta a precizat ca efectele depopularii sunt foarte grave de ordin economic si de ordin cultural, cum ar fi aparitia asimetriilor foarte mari in zona fortei de munca, pentru ca "sa nu mai gasesti un zugrav sau un instalator la tine in tara este ca si cum ti-ar pleca gospodarul din propria gospodarie".

"Tot aud spunand ca Romania recupereaza decalaje fata de UE. Nu recupereaza nimic, pentru ca nu recupereaza atat sin cresterea PIB-ului real, cat prin plecarea populatiei. Noi, economistii, facem o prostie ca raportam PIB-ul la numarul de cetateni si spunem: avem 20.000 euro PIB/cap de locuitor. Da, dar prin plecarea locuitorilor exista aceasta crestere. Economia se produce cu oameni, iar oamenii sunt principalul mijloc si scop al unei lumi, ei sunt cei care mobilizeaza si ei sunt esenta a ceea ce inseamna economia si capital economic si ei dezvolta capitalul social. Nu avem oameni, nu avem nimic, iar prin pierderea oamenilor putem pierde totul. Efectele sunt si de ordin cultural, pentru ca ne putem depersonaliza ca natie, putem pierde ceea ce Claude Levi-Strauss numeste pattern cultural, ne putem pierde sufletul neamului romanesc cum spunea C.Radulescu-Motru", a subliniat Dumitru Chiritescu.

Nascut in anul 1965, Dorel Dumitru Chiritescu este decanul Facultatii de Siinte Economice din cadrul Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu Jiu. Este colaborator al revistei 'Dilema veche', unde tine rubrica 'Viata de capital'. Cel mai recent volum al sau este "Capitalismul, o dezbatere despre constructia sociala occidentala', Editura Institutul European, Iasi, 2016.