Ambasadorul SUA, Hans Klemm, i-a replicat vineri ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care ii reprosase cu o zi in urma ca nu are studii de drept, ca este specializat in economie, stiinta care se bazeaza pe "fapte si statistici", iar progresele Romaniei in lupta anticoruptie pot fi cuantificate. Insa, a avertizat ambasadorul, schimbarile legislative propuse de ministerul condus de Tudorel Toader "ar trage inapoi institutiile judiciare ale tarii spre un punct in care nu statea la fel de bine la capitolul anticoruptie si stat de drept".

Tudorel Toader si Hans KlemmFoto: Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei afirmase joi seara, la Antena 3, ca "ambasadorul SUA nu este jurist" si "nu cunoaste mecanismele statului de drept din Romania, reglajul si arhitectura autoritatilor din Romania".

"Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totusi, am pregatire in economie. Munca in economie se bazeaza pe fapte si statistici. Ingrijorarile noastre referitoare la progresul statului de drept in Romania nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsa de cunostinte sau pe ce s-a intamplat in Romania", a replicat Toader, intr-un interviu acordat Agerpres.

Acesta a subliniat ca progresele realizate in Romania poate fi cuantificate, citand ca exemplu indicatorii pe guvernare calculati de Banca Mondiala.

"Daca va uitati la statisticile Bancii Mondiale in perioada 2004-2015, care sunt cele mai recente, pozitia Romaniei in ceea ce priveste controlul coruptiei a crescut cu 20%. In ceea ce priveste intarirea statului de drept, a crescut cu 30%. Aceasta este Banca Mondiala. Potrivit Transparency International, un ONG international foarte respectat, care are sediul in Berlin, si realizeaza, in fiecare an, sondaje privind perceptia pe care o au oamenii fata de coruptie in tara lor, in perioada 2004-2017, Romania a urcat 30 de locuri in top. S-a imbunatatit si a urcat 30 de locuri. Cred ca mai sunt doua sau trei tari care au avut un asemenea parcurs", a aratat Hans Klemm.

Iar aceste date cuantifica imbunatatirile substantiale in ceea ce priveste lupta anticoruptie si intarirea statului de drept in Romania, a subliniat Klemm.

"Ce ingrijoreaza Statele Unite ale Americii este faptul ca propunerile ce sunt in discutie ar intoarce Romania, ar trage inapoi institutiile judiciare ale tarii, spre un punct in care nu statea la fel de bine la capitolul anticoruptie si stat de drept", a mai spus acesta.