Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a spus, joi, la finalul sedintei CSM - care a dat aviz negativ propunerilor de modificare a legilor Justitiei - ca votul sau a fost de a acorda un aviz cu observatii, pentru ca in acest fel ar fi putut atrage atentia tuturor, inclusiv initiatorilor, asupra punctelor nevralgice ale proiectului, intre care trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei si procedura de numire a procurorilor sefi, scrie news.ro.

Foto:

"Nu ma ascund, nu imi este jena - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observatii asupra proiectelor, din doua motive. In primul rand, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate in 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este ca prin avizul cu observatii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atentia tuturor, inclusiv initiatorilor, asupra punctelor nevralgice", a declarat Cristina Tarcea la plecarea de la CSM.

Ea a spus ca una dintre modificarile contestate este trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei. "Nu suntem de acord cu aceast solutie", a subliniat Tarcea.

O alta propunere cu care nu este de acord se refera la raspunderea magistratilor, respectiva la procedura de numire a sefilor de Parchete. "Nu respingem modificarea, dar ea se impune nuantata fata de propunerea ministrului - problema numirii procurorilor sefi din cadrul Parchetelor. Desigur, era a patra problema, a varstei de admitere la Institutul National al Magistraturii. Imi era teama ca daca rezultatul final la CSM era de respingere, vor fi ignorate cu desavarsire observatiile noastre", a afirmat presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sefa instantei supreme a mai spus ca spera ca, in pofida rezultatului din CSM, sa fie consultati macar pe aceste patru probleme semnalate.

"Avizul CSM este consultativ, dar sa nu uitam ca este vorba despre legile justitiei, despre organizarea si functionarea instantelor (...) Imi e greu de crezut ca persoane, chiar cu expertiza vasta in domeniu, dar care nu au activat in cadrul acerstor structuri, ar putea ignora acest aviz. (...) Exista patru puncte de mare vulnerabilitate, care daca ar ramane asa ar putea marca o involutie in dezvolatarea sistemului judiciar romanesc", a adaugat Cristina Tarcea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi propunerilor de modificare a legilor Justitiei. Avizul CSM este consultativ.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader nu a participat la sedinta CSM.

Modificarile la legile Justitiei au fost criticate de asociatiile magistratilor, de presedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA si-a exprimat ingrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.