Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consilliul Superior al Magistraturii, a afirmat joi ca a votat cu toata convingerea pentru un aviz negativ pe proiectul de modificare a legilor Justitiei, apreciind ca acesta este facut superficial.

"Am votat cu toata convingerea pentru un aviz negativ. Este un proiect facut la modul - l-am apreciat drept superficial, fara sa tina cont de propunerea instantelor si parchetelor, fara sa tina cont de propunerea sau propunerile adoptate la nivel de CSM in doua randuri. Lucrurile care intereseaza sistemul, lucrurile tehnice au fost transpuse la un nivel mic, lucrurile cu un impact masiv gen Inspectia Judiciara in subordinea Ministerului Justitiei, gen schimbarea regulilor in ceea ce priveste recrutarea magistratilor, promovarea lor ori aspectele legate de numirea procurorilor la nivel de varf, dar si la nivel local, pentru ca ati observat ca la nivel de structuri specializate interventia ministrului Justitiei se manifesta pana la nivel judetean. Toate acestea le-am considerat (...), ca membru CSM, lucruri daunatoare care nu pot fi schimbate, pentru ca noi am avut alte propuneri, asadar ministrul nu a tinut cont de ele, ele nu pot fi schimbate nici in urma acestui proiect", a declarat Bogdan Mateescu, dupa votul din plenul CSM, potrivit Agerpres.

Judecatorul Bogdan Mateescu a mai spus ca spera la o conlucrare reala in acest caz, si nu ca in alte situatii, cand Ministerul Justitiei a "mimat" colaborarea: "'Potrivit legii, avizul Consiliului este consultativ. Insa de fiecare data cand am discutat si cu partenerii nostri externi si cu partenerii nostri din sistem, cei pe care ii reprezentam, am vorbit despre o colaborare reala. Ministerul Justitiei in multe randuri a mimat colaborarea. De data asta, sper sa fie o colaborare reala, sa tina cont ca, asa cum am spus si in sedinta de plen, independenta magistratului nu este un moft al magistratului, nu este un moft al CSM, ci este o garantie fundamentala a statului de drept."

Intrebat cum vede absenta ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de la sedinta CSM de joi, Bogdan Mateescu a raspuns: "Ma mahneste si pe toti ne-a mahnit. Eu insumi aveam sa-i adresez niste intrebari - daca primeam asigurari ca de la 23 august, acel 23 august care pare ca se sfarseste mai greu, au aparut elemente noi. As fi apreciat foarte mult o pozitie a domnului ministru, (...) as fi apreciat eu, ca un simplu membru CSM, prezenta dansului pentru explicatii suplimentare."