Membrul CSM Victor Alistar, care a fost sustinut de PSD si Alde pentru intrarea lui in Consiliu, a spus ca avizul negativ pe proiectul de modificare a legilor justitiei a fost un vot politic, nu un vot tehnic, iar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ar fi trebuit sa fie prezent la sedinta.

Victor AlistarFoto: Agerpres

“A fost un vot politic, ceea ce este cu adevarat dezamagitor, pentru ca s-a indreptat spre un vot negativ in sensul afectarii a independentei justitiei”, a spus Victor Alistar, pentru Antena 3, la finalul plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

“Nu poate fi catalogat ca un vot tehnic”, a continuat acesta care a explicat ca erau trei tipuri de aviz posibile, respectiv “aviz ca atare, ceea ce era limpede ca nu va putea intruni suficient suport, aviz negativ(…) si aviz cu observatii. Observatiile care ar fi insotit acel aviz ar fi indreptat toate elementele pe care judecatorii si procurorii din sistem, fiind consultati, le-au transmis la CSM. In momentul in care avizul nu a plecat pe sistemul ce este bun este bun, ce este gresit va solitam noi sa le modificati in acest sens, in acest moment este o pozitionar interinstitutionala”.

“Ce sens a avut consultarea judecatorilor din sistem”, a mai intrebat retoric membrul CSM.

In ceea ce priveste absenta ministrului Justitiei de la sedinta, Alistar a spus :

“era bine ca ministrul Justitiei sa fie acolo, pentru ca era cel care a propus legile”, chiar daca “ probabil ar fi fost o adevarata cascada de discutii mai degraba politice decat tehnice”.