Sindicalistii de la ambulanta au protestat, joi dimineata, in capitala si in aproape 30 de judete ale tarii, ei fiind nemultumiti de salarii si de situatia si starea parcului de ambulante din Serviciile Publice de Ambulanta, masinile fiind vechi, potrivit Realitatea Tv. Ei acuza o lipsa de continuitate in achizitia anuala de suplimentare si inlocuire a ambulantelor, program demarat in anul 2007.

Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca achizitia ultimului lot de 300 de ambulante a fost intrerupta, ceea ce, considera ei, evidentiaza "balbaiala si incapacitatea Ministerului Sanatatii si Ministerului de Interne sa incheie un contract-cadru pe patru ani in achizitionarea a 4.000 de ambulante pentru serviciile de ambulante si SMURD".

"Trebuie sa asiguram protectia pacientului", au afirmat protestatarii.

Ei sunt nemultumiti si de salarizare, sustinand ca veniturile lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanta, se vor diminua de la 1 ianuarie 2018, odata cu aplicarea regulamentului de sporuri. Pierderea tichetelor de masa va duce si ea la diminuarea salariilor de la 1 ianuarie 2018.

Sindicalistii mai reclama si deficitul de personal.

Ei spun ca pana pe data de 4 octombrie asteapta un raspuns de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si de la Guvern, iar in caz contrar ameninta cu noi mitinguri, greve de avertisment si chiar greva generala.

Proteste si in majoritatea judetelor tarii (sursa: Agerpres):

Alba

Peste 40 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Alba au protestat joi, in curtea unitatii, nemultumiti ca veniturile salariale le vor scadea de la 1 ianuarie, precum si de faptul ca ambulantele pe care lucreaza sunt vechi si cu multi kilometri la bord.

''Conform noii legi a salarizarii, vor scadea veniturile salariale ale angajatilor. De asemenea, sunt nemultumiri legate de faptul ca investitiile pentru ambulante, pentru aparatura medicala nu sunt finalizate. Lucram cu ambulante vechi si cu aparatura reparata'', a declarat, pentru Agerpres, medicul Maria Babes.

Ea a mentionat ca, in Alba, ultima ambulanta a fost primita in urma cu cinci ani. 'Pe una din masinile de urgenta deja avem in jur de 750.000 de kilometri'', a adaugat medicul.

Maria Babes a precizat ca la protest au participat sindicalistii aflati in timpul liber, activitatea cu pacientii nefiind astfel perturbata.

Arad

Circa 60 de sindicalisti din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Arad au participat, joi, in curtea institutiei, la o actiune de protest indreptata, in primul rand, impotriva Legii salarizarii unitare, care va fi aplicata de la 1 ianuarie 2018 si care va duce la o reducere a veniturilor angajatilor cu 45%.

Protestatarii au reclamat, de asemenea, starea starea avansata de uzura a ambulantelor si conditiile de lucru.

"Prin aplicarea Legii salarizarii unitare, veniturile angajatilor SAJ vor scadea cu cca. 45%. In ceea ce priveste ambulantele, majoritatea lor se afla intr-o stare avansata de uzura, avand fiecare peste 400.000 de kilometri parcursi. De altfel, ultimele doua ambulante au ajuns la SAJ Arad in urma cu mai bine de doi ani, acest lucru explicand intr-un fel si uzura avansata a acestora", a declarat, pentru Agerpres, presedintele Sindicatului Ambulanta Arad, Stanislav Ribovici.

Acesta a atras atentia ca aplicarea Legii salarizarii unitare, de la 1 ianuarie 2018, dar si pierderea tichetelor de masa si a altor sporuri va face ca salariile angajatilor SAJ Arad sa scada la circa 2.000 de lei lunar.

"In ceea ce priveste ambulantele, trebuie spus ca, din varii motive, acestea stau foarte mult in atelierele firmei care asigura intretinerea acestora. Un record negativ in acest sens o constituie cele patru luni cat a stat una dintre ambulante 'trasa pe dreapta'. Mai mult decat atat, dupa ce au stat cat au stat in service, se poate ca a doua zi dupa ce au iesit din reparatie sa trebuiasca sa se intoarca in acelasi loc, pentru ca a cazut altceva. De asemenea, trebuie spus ca SAJ Arad se confrunta si cu o criza de personal, deficitul existent in prezent fiind de circa 10%, insa nu se pot face angajari fiindca posturile au fost blocate", a mai spus Stanislav Ribovici.

In prezent, SAJ Arad are 225 de angajati, dintre care 145 fac parte din sindicat.

Bistrita-Nasaud

Aproximativ 100 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Bistrita-Nasaud au protestat, joi, in curtea institutiei, fata de o eventuala scadere a veniturilor prin plafonarea sporurilor si fata de conditiile in care isi desfasoara activitatea.

La protestul desfasurat intre orele 11,00 - 12,00 au participat angajati de la toate substatiile din judet, aflati in timpul liber.

Liderul filialei judetene a Sindicatului Liber Ambulanta, Sanda Tomsa, a atras atentia asupra lipsei de personal, unitatea avand in prezent 153 de angajati, fata de 355 cat ar fi minimul necesar.

Potrivit liderului de sindicat, plafonarea sporurilor ar face ca Ambulanta sa nu mai poata asigura capacitatea de interventie optima pentru judet.

"Aceste probleme nu sunt numai ale noastre, sunt ale populatiei intregului judet. (...) Suntem 153 de angajati ai Serviciului Judetean de Ambulanta. Ca sa putem mentine un numar optim de echipaje pentru judet, lucram ore suplimentare, lucram garzi peste norma de baza. Ce inseamna taierea acestor sporuri, reducerea la 30%? Inseamna ca nu vom mai putea asigura capacitatea de interventie optima a judetului", a spus Tomsa.

La randul sau, managerul SAJ Bistrita-Nasaud, Annabella Muzsi, a vorbit despre gradul de uzura al parcului auto, in conditiile in care, din totalul de 36 ambulante, 25 au depasit limita de casare.

"Parcul de autosanitare este invechit. Peste 65-70% dintre autosanitare au depasit 400.000 kilometri. Avem ambulanta cu 800.000 kilometri rulati. Parcul este exploatat la maximum si autosanitare noi nu s-au primit de la finele anului 2014. Pentru o autosanitara, la asa de multi kilometri, este risc nu numai din punct de vedere al autovehiculului, ci si din punct de vedere al sigurantei echipamentelor. (...) Nu putem fi siguri pe autosanitarele pe care le admitem dimineata in activitate ca isi vor incheia cu brio ziua de lucru. (...) Chiar de doua sau de trei zile, s-a defectat o ambulanta cu pacient la bord, a fost trimisa alta autosanitara, pacientul a fost preluat in cel mai scurt timp, iar dupa cea defecta s-a trimis platforma", a declarat Muzsi.

Brasov

Un numar de 35 de angajati aflati in timpul liber ai Serviciului de Ambulanta Brasov au protestat joi in curtea institutiei, fiind nemultumiti de o serie de masuri care se vor lua pentru salariatii Ambulantei de la 1 ianuarie 2018.

Liderul de sindicat Ciuperca Ionel a declarat, pentru AGERPRES, ca, din calculele facute pana acum, incepand cu 1 ianuarie, potrivit Legii 153/2017, sporurile angajatilor se vor diminua cu pana la 40% si bonurile de masa nu vor mai fi date. Printre revendicarile salariatilor de la Ambulanta Brasov se afla si deficitul de personal, precum si dotarea parcului auto care nu a mai fost reinnoit din 2006.

Potrivit lui Ciuperca, in acest moment in doua service-uri din Brasov se afla in reparatii 22 de ambulante. In prezent, se lucreaza cu sapte echipe pe tura, sunt in jur de 15-16 solicitari pe zi si sunt cazuri in care se ajunge cu intarziere la bolnav. Angajatii sunt foarte solicitati, lucreaza peste program si spun ca acest lucru nu se mai poate intampla la nesfarsit.

Caras-Severin

Salariatii Serviciului de Ambulanta din Caras-Severin au protestat, joi, la fel ca si colegii lor din tara, atat impotriva Legii salarizarii, care le va diminua veniturile, dar si din cauza subdimensionarii personalului si a ambulantelor care sunt depasite moral si fizic.

"Este o problema la nivel national. In primul rand, oamenii protesteaza impotriva Legii salarizarii care le va diminua veniturile si le va afecta anumite sporuri. In plus, isi vor pierde bonurile de masa. O alta problema o reprezinta subdimensionarea personalului, mai ales in Caras-Severin. Este nevoie de translatarea de personal de la Resita, la Oravita, Otelu Rosu ori in alte zone ale judetului, pentru a putea acoperi tot. Nu in ultimul rand, ambulantele si-au depasit cu mult kilometri, ceea ce pune in pericol siguranta oamenilor. In cazul in care nu se va lua act de cererile actuale, Serviciile de ambulanta vor declansa greva, probabil in perioada 6 - 9 octombrie, conform legislatiei", a declarat, pentru Agerpres, Nicolae Dragan, liderul BNS Caras-Severin.

Cluj

Peste o suta de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Cluj au protestat, joi, timp de o ora, in curtea unitatii, actiune prin care cer suplimentarea personalului, masini de interventie noi si pastrarea nivelului salariilor, despre care spun ca s-ar injumatati prin noua lege a salarizarii.

''Dorim sa tragem un semnal de alarma Guvernului si dorim sa deservim in continuare populatia. Cerem personal angajat, in conditiile in care la SAJ Cluj deficitul de personal este de 55%, masini de interventie, in conditiile in care functionam cu masini din 2000, uzura fiind foarte mare, si pastrarea drepturilor salariale in conditii periculoase'', a declarat liderul sindicatului din SAJ Cluj, Rares Ghilea.

Protestatarii s-au adunat in curtea SAJ Cluj, unde au fost informati despre situatia din sistem, si au pornit sirenele ambulantelor.

Rares Ghilea a mai spus ca angajatii din Ambulanta ar putea declansa si o greva la nivel national in cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate.

Covasna

Ambulantierii se numara printre salariatii din Sanatate care vor fi cei mai afectati de plafonarea sporurilor incepand cu data de 1 ianuarie 2018, iar protestele lor sunt indreptatite, a declarat joi, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, plafonarea sporurilor la 30% va duce automat la scaderea semnificativa a veniturilor.

''Cea mai mare nemultumire legata de sistemul de salarizare propus de Guvern este plafonarea la 30% a sporurilor acordate de la 1 ianuarie 2018 pe ordonatorul principal de credite, respectiv o parte pe Ministerul Sanatatii, iar o alta parte pe autoritatile publice locale si judetene si cerem indreptarea de urgenta a acestei erori legislative. (...) Aceasta plafonare va duce, inevitabil, la reducerea procentului majoritatii sporurilor actuale, specifice muncilor grele, pentru o mare parte dintre salariatii din spitalele publice. Dau ca exemplu sectia TBC, unde sporul actual este de suta la suta, sectia Psihiatrie unde sporul mediu este de 75%, tot Sistemul National de Urgenta - Ambulante, UPU si ATI care beneficiaza de un spor mediu de 75%, Blocul Operator si Serviciul de Medicina Legala intre 50 si 75%. (...) Practic, aici vorbim despre acele sectii unde atragerea si mentinerea personalului de specialitate s-a facut prin aceste sporuri care au ridicat nivelul veniturilor, pentru ca nu e totuna sa lucrezi in sectia de Interne sau sa lucrezi la UPU, ATI sau TBC. (...) Conducerile institutiilor vor fi obligate sa se incadreze in acest plafon de 30%, pentru ca in lege sunt prevazute si sanctiuni impotriva ordonatorilor de credite daca nu vor respecta aceste prevederi, iar, dupa simularile noastre, aceste sporuri specifice ar trebui diminuate cu cel putin jumatate, din start. Deci, noi anticipam ca salariile vor scadea de anul viitor'', a declarat, pentru Agerpres, Vasile Neagovici.

El a mai spus ca, in cursul zilei de joi, va prezenta nemultumirile si revendicarile angajatilor din Sanatate si Asistenta Sociala in cadrul Comisiei de Dialog Social ce va avea loc la sediul Prefecturii Covasna din municipiul Sfantu Gheorghe.

Hunedoara

Peste 70 de sindicalisti din Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Hunedoara au protestat joi in curtea institutiei, reclamand conditiile de lucru, starea proasta a masinilor de interventie si faptul ca aplicarea Legii salarizarii unitare va duce la o reducere a veniturilor angajatilor cu 45%.

"Cel putin 15% dintre ambulantele din judetul Hunedoara trebuie inlocuite din cauza starii avansate de uzura si a numarului de kilometri parcursi, care poate ajunge, la unele masini, si la 800.000 de kilometri", a declarat presedintele Sindicatului Ambulanta Hunedoara, Petrisor Ciuica.

Liderul sindical a atras atentia ca aplicarea Legii salarizarii unitare, de la 1 ianuarie 2018, va face ca angajatii care lucreaza in serviciile de ambulanta sa piarda diverse sporuri, tichetele de masa si plata orelor suplimentare.

"Vom ajunge la venituri de 2.000 de lei pe luna, in conditiile in care lucram cu ambulante vechi, pe care le repari astazi si maine se strica. Majoritatea sunt mai vechi de 10 ani. De asemenea, in sistem exista un deficit de personal de circa 10% care nu poate fi acoperit, deoarece posturile au fost blocate", a aratat Ciuica.

Sindicatul de Ambulanta Hunedoara va fi reprezentat la mitingul de protest ce va fi organizat la Bucuresti de angajatii din sistemul de sanatate.

Maramures

Presedintele Sindicatului din Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Maramures, Gabriel Iftenie, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca salariatii sunt ingrijorati de scaderea salariilor care ar putea afecta sistemul incepand cu luna ianuarie a anului 2018.

"Exista aceasta ingrijorare exprimata de majoritatea salariatiilor din Serviciul Judetean de Ambulanta, ca, incepand cu luna ianuarie, salariile din sistemul din sanatate ar putea inregistra o scadere. Ambulanta e unul dintre cele mai solicitate servicii in cazul unor situatii de sanatate, accidente sau alt gen de operatiuni cu impact la nivelul comunitatii, iar o scadere a salariilor ar putea crea un impact negativ asupra lucratorilor", a spus Iftenie.

Potrivit acestuia, la mitingul care a avut loc in statia centrala de ambulanta din municipiul Baia Mare au participate peste 160 de persoane, inclusiv salariati din alte statii care opereaza la nivel judet. Pe toata durata protestului, actul de interventie si asistenta medicala la nivelul judetului Maramures n-a avut de suferit.

Mures

Peste 50 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Mures au protestat, joi, in curtea institutiei impotriva diminuarii veniturilor lunare, incepand cu 1 ianuarie 2018, in urma aplicarii regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sanatatii.

Pe langa revendicarile de natura salariala, angajatii SAJ Mures au protestat si fata de lipsa personalului, dar fata de dotarea cu autosanitare, care au o vechime considerabila.

''Revendicarile nu au fost numai de natura salariala. Au fost trei puncte pe lista de revendicari, problema diminuarii veniturilor, starea parcului de ambulanta si deficitul de personal. In ultimii ani nu s-au mai alocat posturi pentru serviciile publice de ambulanta, in contextul in care numarul solicitarilor lunare, trimestriale si anuale sunt in crestere. Peste 75-80% din parcul auto este foarte vechi, avem autosanitare care au peste 500.000 - 700.000 de kilometri la bord. Dar niciuna dintre masini nu are sub 200.000 de kilometri, iar deficitul de personal este peste 40%'', a declarat, pentru Agerpres, liderul Sindicatului Ambulanta Mures, Magyari Arpad.

Potrivit lui Magyari, intre situatiile care duc la scaderea veniturilor lunare incepand cu 1 ianuarie 2018 ar fi pierderea tichetelor de masa, reducerea considerabila a procentelor de sporuri pentru conditii de munca deosebit de periculoase, scaderea salariului de baza a managerului general comparativ cu salariul de baza al unui medic primar din subordine, discriminarea personalului sanitar auxiliar si alt personal angajat in unitatile sanitare fata de personalul medico-sanitar, pierderea sporului de 50% pentru conditii deosebite.

Un alt punct este intentia de incadrare a personalului care ocupa functii in Comitetul Director, TESA si muncitori din serviciile de ambulanta/unitati sanitare in familia ocupationala de functii bugetare 'administratie'.

Satu Mare

Zeci de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Satu Mare au participat, joi, la un miting de protest in curtea institutiei, fiind nemultumiti de faptul ca veniturile lunare din sistemul sanitar vor scadea incepand cu 1 ianuarie 2018 dar si de numarul mic de angajati.

Ambulantierii au spus ca mitingul este unul de sensibilizare, dorind sa atraga atentia Guvernului ca le vor scadea veniturile in conditiile in care institutia nu are personal suficient, iar ambulantele au peste 500.000 de kilometri la bord.

"Este un miting de sensibilizare a Guvernului vizavi de cele trei revendicari pe care le avem: preconizarea diminuarii venitului personalului operativ si TESA incepand cu 1 ianuarie 2018, lipsa de ambulante noi, in ultimii trei ani nu am primit nicio ambulanta noua iar cele pe care le avem au peste 500.000 de km, nu prezinta siguranta pacientilor nostri, si lipsa personalului operativ. Personalul actual se confrunta cu greutati, fiind suprasolicitat pentru munca suplimentara, nemaiavand timp liber", a declarat presedintele Sindicatului Ambulanta Satu Mare, Adrian Andreica.

Managerul SJA Satu Mare, Gabriela Opris, a spus ca institutia are 27 de ambulante, numarul interventiilor a crescut cu 10%, in conditiile in care ambulantierii si medicii sunt foarte putini.

"Sunt sapte medici, 63 de asistenti si 67 de ambulantieri, nu putem face fata la acest mare numar de solicitari, nemaivorbind de cazuistica tot mai grava si toti cetatenii judetului au nevoie de ajutorul nostru. Daca vorbim de flota, de minimum 21 de ambulante are nevoie judetul, ca sa respectam normarea la 10.000 de locuitori pe ambulanta, iar la personalul operativ vorbim de 26 de asistenti, 28 de ambulantieri si 12 medici", a sus Gabriela Opris.

Salaj

Circa 20 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean au protestat, joi, la Zalau, in curtea institutiei, impotriva reducerilor salariale ce ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, actiunea fiind una organizata la nivel national de Federatia Nationala Sindicala Ambulanta din Romania (FNSAR).

La ora 11,00, sirenele salvarilor din dotare au fost pornite pret de cateva secunde, actiunea fiind reluata la ora 12,00, la finalizarea protestului.

"Fiecare dintre noi avem lucruri de facut in viata personala, dar si viata profesionala ne priveste in mod deosebit, ca sa o putem desfasura pe cea personala in bune conditii. Noi ne-am strans aici pentru un miting de sensibilizare a Ministerului Sanatatii, care nu intelege ce serviciu suntem noi. Noi suntem un serviciu de ambulanta care lucram in sistem de urgenta. Federatia a facut demersuri Guvernului pentru stoparea diminuarii veniturilor lunare a personalului din serviciile de ambulanta, incepand cu 1 ianuarie 2018", a declarat, la protestul de joi, liderul de sindicat al ambulantierilor din Salaj, Anca Opris.

Acesta a dat citire mai apoi revendicarilor sindicale, referitoare la nemultumirile privind eliminarea bonurilor de masa, a unor sporuri dar si problemele privind personalul si parcul auto, precizand ca FNSAR a anuntat ca se poate ajunge chiar la greva generala.

In cadrul Serviciului de Ambulanta Salaj, la statia centrala din Zalau si cele trei substatii din Jibou, Cehu Silvaniei si Simleu Silvaniei lucreaza 162 de persoane.

Timis

Peste 50 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Timis au protestat, joi, in curtea institutiei, nemultumirile lor fiind legate atat de diminuarea salariilor, dupa 1 ianuarie 2018, cat si de faptul ca lucreaza cu masini foarte vechi, care nu mai fac fata solicitarilor.

''Salariile ne vor fi diminuate de anul viitor, parcul auto este foarte imbatranit, s-a intamplat sa se defecteze masinile in drum spre pacienti si sa nu mai ajungem la destinatie. O alta problema este numarul insuficient de personal, lucram ore suplimentare, suntem surmenati, or noi vrem sa dam performanta'', au spus protestatarii.

Ei au mai semnalat precaritatea sistemului de comunicatii, un exemplu fiind inregistrat in data de 17 septembrie, la furtuna, cand reteaua a cazut si nu s-a mai putut comunica deloc cu dispeceratul.

Buzau

Sindicalistii din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Buzau au pichetat, timp de o ora, sediul unitatii si au protest cu sirenele ambulantelor care nu se aflau in misiune.

Liderul sindicalistilor, asistentul Dan Dogaru, a precizat ca actiunea face parte din seria de proteste declansate la nivel national. ''Pe sindicalisti ii nemultumeste in primul rand starea necorespunzatoare a parcului auto, numarul insuficient de ambulante si personalul insuficient, la SAJ Buzau sunt 220 de angajati, cu tot cu personal TESA, dintre care aproape 200 lucreaza, efectiv, pe ambulante, care in anumite perioade ale anului nu pot face fata numarului mare de cazuri', a mai spus Dan Dogaru.

"Nu in ultimul rand, nemultumirea sindicalistilor a fost declansata de decizia Guvernului de reducere considerabila sau chiar de pierdere a sporurilor pentru conditii de munca foarte periculoase, de care medicii, asistentii medicali si ambulantierii beneficiaza in prezent", a mai spus acesta.

Constanta

Peste 50 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Constanta - medici, asistenti medicali, soferi si brancardieri - au participat joi la un miting de protest pe platforma statiei centrale din municipiul Constanta, prezentandu-si nemultumirile in legatura cu conditiile de munca si diminuarea veniturilor salariale.

Potrivit materialului prezentat de organizatorii protestului din curtea SAJ, sindicalistii reclama, in primul rand, perspectiva diminuarii veniturilor salariale de la 1 ianuarie 2018, prin taierea sporurilor specifice. De asemenea, salariatii SAJ Constanta solicita reinnoirea de urgenta a parcului auto si rezolvarea deficitului de personal prin ocuparea posturilor vacante.

Dambovita

Peste 50 de persoane au participat, joi, la un miting de protest, in fata sediului Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Dambovita.

Sindicalistii de la Ambulanta se plang de lipsa de personal, starea parcului auto si de salarizarea proasta: ''Mitingul a avut loc in fata sediului Ambulantei. Au participat circa 50-55 de persoane. Principala nemultumire tine de salarizare. Apoi, sunt conditiile si volumul mare de munca, starea masinilor cu numar foarte mare de kilometri la bord'', a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al SAJ Dambovita, Polixenia Necula.

Dolj

Peste 60 de angajati ai Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj au protestat, joi, prin organizarea unui miting de sensibilizare in curtea institutiei in semn de nemultumire fata de lipsa de raspuns a Guvernului la solicitarea conducerii Federatiei Nationale Sindicala 'Ambulanta' din Romania de a avea o discutie pe tema salariilor care vor fi acordate incepand cu 01 ianuarie 2018 in baza Legii 153/2017.

Liderul Sindicatului Liber 'Ambulanta' Dolj, Marin Carstoiu, a declarat, pentru AGERPRES, ca principalele revendicari ale sindicalistilor din Ambulanta se refera la stoparea diminuarii veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanta, incepand cu 1 ianuarie 2018 in urma aplicarii Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sanatatii in baza prevederilor Legii 153/2017; situatia si starea parcului de ambulante din Serviciile Publice de Ambulanta si deficitul de personal.

Potrivit liderului sindical, pe perioada protestului care a durat o ora nu a fost afectata activitatea serviciului: "Este un miting de sensibilizare organizat la nivel national de FNSAR, la care suntem afiliati si care se desfasoara conform programului stabilit. In ultimii ani nu s-au mai facut angajari in serviciile publice de ambulanta, desi numarul solicitarilor sunt in crestere. La nivelul judetului Dolj ar fi nevoie de circa 60 de posturi pentru a putea functiona in parametri normali", a declarat Marin Carstoiu.

Gorj

Aproximativ 20 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Gorj au protestat joi in curtea institutiei, acestia fiind nemultumiti de faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, salariile le vor scadea.

"Nemultumirile noastre sunt cu privire la aplicarea noii legi a salarizarii care a intrat in vigoare cu 1 iulie 2017 si o sa intre in aplicare cu 1 ianuarie 2018, cand spune toata lumea ca salariile noastre ar trebui sa creasca cu 25%, dar salariile noastre o sa scada. Prin aplicarea Legii 153/2017 o sa ni se diminueze sporurile, nu o sa mai primim spor de urgenta, asta se intentioneaza prin aplicarea acestei legi. Chiar daca ne mareste baza, la noi salariile sunt mici, salariul care se ridica este cu ajutorul sporurilor. Nu o sa mai luam tichete de masa din decembrie 2017 pana in decembrie 2018. (...) Cea mai grea situatie este problema salarizarii, am ajuns in 15 ani cu salarii cat de cat si acum cand ar trebui sa fie bine, nu mai e bine", a declarat presedintele Sindicatului Salvamed Ambulanta Gorj, Ionel Ianc.

In ceea ce priveste parcul auto, Ianc a afirmat ca exista ambulante care au si un milion de kilometri parcursi, iar 80% din totalul autospecialelor au peste 600.000 de kilometri parcursi.

La protest au participat angajati aflati in timpul liber de la mai multe substatii din judet.

Olt

Cateva zeci de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Olt au protestat joi, timp de aproximativ o jumatate de ora, in fata sediului institutiei, ei aratandu-si astfel nemultumirea fata de perspectiva reducerii veniturilor din cauza plafonarii sporurilor, dar si fata de starea ambulantelor si a deficitului de personal.

Angajatii care au protestat se aflau in timpul liber, astfel ca nu a fost afectata activitatea SAJ Olt. Ei au spus ca multe dintre autosanitare sunt afectate de uzura si au multe sute de mii de kilometri parcursi. Protestatarii au mentionat si nemultumirile generate de plafonarea sporurilor salariale si de deficitul de personal.

Prahova

Aproximativ 80 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Prahova au participat, joi, la un miting de sensibilizare a Guvernului organizat pe fondul nemultumirilor ca veniturile lunare din sistemul sanitar vor scadea incepand cu 1 ianuarie 2018.

"Toti cei prezenti la acest miting sunt veniti din timpul liber, astfel incat capacitatea de interventie sa nu fie afectata. (...) Acest miting este unul pasnic, un miting de 'catifea', de sensibilizare a institutiilor care au fost sesizate de catre Federatia Ambulanta, este un miting care vrea sa scoata in evidenta faptul ca demersurile noastre nu pornesc de pe o pozitie ireconciliabila, de forta, ci dorim dialog, negociere si, in cele din urma, rezolvarea tuturor revendicarilor", a afirmat liderul de sindicat Toma Petre.

El a explicat ca una dintre nemultumiri este legata de impactul Legii 153/2017 asupra numitor structuri de personal: "In primul rand, sunt anumite elemente ale Legii 153/2017 cu impact negativ asupra anumitor structuri de personal angajat la Serviciul de Ambulanta. Aici as face referire la personalul TESA care practic este exilat intr-o alta familie ocupationala, administratie, fapt care duce la pierdea unui spor de 50% care era aferent serviciului de ambulanta. In atare conditii, de exemplu un salariat TESA cu studii medii, deci referent, care are numite responsabilitati, in urma simularilor s-a constatat ca va avea salariul unei persoane angajate pe functia de ingrijitoare."

Liderul sindical a spus ca, la nivelul SAJ Prahova, se inregistreaza un deficit de asistenti medical de aproximativ 50%, dar si ca masinile de interventie sunt uzate moral, unele depasind chiar termenul de casare.

Teleorman

Peste 100 de cadre din cele 240 ale Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) au protestat pentru pastrarea drepturilor salariale si pentru dotarea necesara, fara de care institutia nu poate functiona, potrivit liderului Sindicatului Operativ Ambulanta Teleorman, Florin Tone.

"Ne promit de ani de zile ambulante. Stiti foarte bine in ce conditii se munceste, cat efort se face pentru a mai repara din ele, ce se mai poate repara. Trebuie sa mergem sa protestam, daca nu se rezolva. Dupa cum cred eu, nu se gasesc solutiile asa repede. Sunt revendicarile pe care le cerem de cel putin o jumatate de an. Vom arata ca nu suntem de dat la o parte, asa slabi cum ne cred ei. Ar trebui sa fim uniti sa ne cerem drepturile", a declarat, pentru Agerpres, Florin Tone.

Potrivit sursei citate, Serviciul Judetean de Ambulanta are nevoie de 18 medici si ambulante. Cele 38 de autovehicule aflate in prezent in parcul auto al SAJ au in medie peste 2.000.000 de kilometri realizati.

"Noi avem conditii foarte grele de munca. In momentul in care bagam cheia in contact se poate sa nu ne mai intoarcem acasa. Avem un stres foarte mare. Seara cand pleci acasa zici ca nu mai ajungi sa te culci putin. Daca gravida imi faci mie o hemoragie in ambulanta, moare. Masinile sunt vechi", a spus Emilian Chivu, unul dintre protestatari.

Tulcea

Circa 70 de angajati ai Serviciului de Ambulanta (SAJ) Tulcea au participat, joi, la un miting de protest in sediul institutiei, potrivit presedintei Sindicatului Liber Independent Salvarea, Claudia Gidiuta. ''La miting au fost prezenti numai colegi din timpul liber, deoarece nu am dorit influentarea serviciului de urgenta'', a declarat presei Gidiuta.

Presedinta sindicatului a reclamat starea de degradare in care se afla parcul auto si cel naval al SAJ, precum si deficitul de personal: ''La nivelul SAJ Tulcea, deficitul de personal se suplimenteaza cu ture de garda. De multe ori, din cauza lipsei de echipaje, sunt solicitari care stau cu orele de asteptare, iar singurul care va avea de suferit este pacientul. Deseori se intampla ca, din cauza acestor intarzieri, sa apara situatii conflictuale la locul interventiei'', a mentionat Claudia Gidiuta.

In ceea ce priveste aplicarea noului Regulament de sporuri elaborat de Ministerul Sanatatii care ar duce la micsorarea lefurilor angajatilor din domeniu, Gidiuta nu a putut mentiona un eventual procent de scadere a lefurilor ambulantierilor.

Valcea

Aproximativ 50 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Valcea au protestat, joi, in fata sediului institutiei.

Purtatorul de cuvant al SAJ Valcea, medicul Adrian Popescu, a precizat ca la protest au participat medici, asistenti si ambulantieri, personal din dispecerat, care se aflau in timpul liber.

Angajatii SAJ Valcea si-au aratat astfel nemultumirea fata reducerea veniturilor salariale prin plafonarea sporurilor incepand din ianuarie 2018, precum si de faptul ca ambulantele sunt masini care au frecvent probleme tehnice din cauza uzurii si a numarului mare de kilometri parcursi.

Medicul Adrian Popescu a mentionat ca ambulanta cu care s-a deplasat joi la interventii avea peste 717.000 de kilometri parcursi.

Botosani

Aproximativ 50 de angajati ai Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Botosani au participat, joi, la un protest in curtea institutiei, pe fondul nemultumirilor ca veniturile lunare din sistemul sanitar vor scadea incepand cu 1 ianuarie 2018.

''Solicitam in regim de urgenta modificarea si completarea Legii 153/2017 si a regulamentului de sporuri conform propunerilor Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta din Romania, propuneri care au fost inaintate ministerelor si premierului Romaniei'', a declarat liderul sindical de la SJA Botosani, Cristian Calimandriuc.

Angajatii de la SJA acuza starea tehnica proasta a ambulantelor si au solicitat, de asemenea, incheierea unui contract-cadru multianual si alocarea de buget pentru 2018 in vederea achizitiilor de ambulante noi.

Ei s-au mai plans de deficitul de personal din sistemul si au cerut suplimentarea posturilor la nivelul normativelor in vigoare.

Sindicalistii de la SJA iau in calcul radicalizarea protestelor si chiar declansarea unei greve generale.

Galati

Aproximativ 30 de soferi si asistenti medicali, angajati ai Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Galati, au organizat, joi, timp de o ora, un miting de protest in curtea institutiei.

Soferii au pornit sirenele ambulantelor, timp de 30 de secunde, dupa care si-au spus nemultumirile. Oamenii cer salarii decente, cresterea numarului de angajati si innoirea parcului auto.

Activitatea SAJ nu a fost afectata pentru ca la protest au participat doar persoane care erau in turele libere sau nu aveau in acel moment cazuri.

In total, SAJ Galati are 50 de ambulante, din care 17 sunt in service si patru sunt la stoc, functionale fiind 29 de ambulante. Raportat la numarul populatiei din judet, pe o tura de 12 ore este cate un echipaj cu medic la 300.000 de oameni.

Iasi

Sindicalistii de la Serviciul de Ambulanta Iasi au protestat pasnic la sediul unitatii, nemultumiti fiind ca Guvernul va a reduce veniturile personalului incepand cu 1 ianuarie 2018.

La manifestare au luat parte membrii de sindicat, cadrele medicale din tura libera si nu numai. Activitatea SAJ Iasi nu a fost afectata si se va desfasura in conditii normale.

Sindicalistii au spus, la unison, ca principala nemultumire a personalului medical SAJ Iasi a pornit de la faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, veniturile lunare ale angajatilor din sistemul sanitar vor fi diminuate, odata cu aplicarea regulamentului de sporuri. Totodata, pierderea tichetelor de masa reprezinta un alt factor care va duce la scaderea salariilor incepand cu 1 ianuarie 2018.

Liderul sindical Gheorghe Briscaru a declarat ca o alta problema asupra careia care angajatii SAJ Iasi au atras atentia este starea jalnica a parcului auto, foarte multe dintre autospeciale fiind uzate si indeplinesc deja norma de casare. Intreruperea achizitiei ultimului lot de ambulante a fost o alta nemultumire a protestatarilor de la SAJ.

Suceava

Sindicalistii de la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Suceava au protestat, joi, fiind nemultumiti de starea parcului auto invechit, care nu mai prezinta siguranta in exploatare, de deficitul de personal si de posibila diminuare a veniturilor de la 1 ianuarie 2018, a declarat presei, liderul sindical Daniel Feher.

Protestul a debutat cu pornirea sirenelor ambulantelor parcate in curtea institutiei, citirea comunicatului emis de Federatia Nationala Sindicala 'Ambulanta', cu revendicarile Sindicatului si intonarea imnului ambulantei.

Feher a precizat ca Sindicatul ''Ambulanta'' Suceava are in judet peste 250 de membri, la protest participand doar angajatii care sunt liberi pentru a nu fi afectata capacitatea de interventie.

Din acest sindicat fac parte asistenti medicali, medici, ambulantieri-soferi, operatori-registratori de urgenta si personal TESA.

Vaslui

Peste 100 de salariati ai Serviciului de Ambulanta al Judetului (SAJ) Vaslui au participat, joi, la o actiune de protest fata de masurile care vor duce la diminuarea veniturilor salariale incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Totodata, angajatii au facut referire la situatia precara a parcului auto si la criza de personal cu care se confrunta institutia.

''Cea mai mare problema cu care ne confruntam nu este cea a salariilor, ci a parcului auto care este foarte invechit. Nu ne mai avem cu ce circula. La ora actuala, in judet circula 17 masini, iar necesarul ar fi cel putin 50 de ambulante. Este pusa in pericol atat viata pacientilor care sunt transportati cu ambulantele, cat si a lucratorilor nostri sau a celorlalti participanti la trafic'', a declarat liderul Sindicatului Ambulanta Vaslui, Leonte Condurache.

Potrivit acestuia, masinile au intre 400.000 si 1.000.000 de kilometri la bord, fiind de mult timp depasite din punct de vedere tehnic si necesitand constant reparatii foarte costisitoare.

Angajatii au subliniat faptul ca institutia se confrunta cu o criza de personal foarte mare, SAJ Vaslui functionand cu doar jumatate din personalul normat.