Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a avut miercuri o intrevedere cu ministrul Educatiei si Stiintei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitatia partii ucrainene, unde a solicitat mentinerea drepturilor existente pentru etnicii romani la nivelul anterior promulgarii legii invatamantului de catre Rada Suprema a Ucrainei.

Liviu Pop (captura video)Foto: Facebook/ Ministerul Educatiei Nationale-Romania

Ministrul Educatiei Nationale, Liviu-Marian Pop, s-a intalnit, miercuri, la Kiev, cu ministrul Educatiei si Stiintei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitatia partii ucrainene, in contextul adoptarii Legii invatamantului (Legea 3419-D) de catre Rada Suprema a Ucrainei, act normativ promulgat ulterior de presedintele acestei tari.

"Cu acest prilej, a atras atentia asupra necesitatii de a asigura protectia, la standarde internationale, a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, in particular a minoritatii romane din Ucraina, asa cum a fost ceruta si de Parlamentul Romaniei in Declaratia nr. 2/2017 referitoare la adoptarea Legii Educatiei in Parlamentul de la Kiev", arata un comunicat de presa al Ministerului Educatiei.

Ministrul roman al Educatiei a solicitat omologului sau explicatii cu privire la modul in care autoritatile ucrainene vad implementarea legii fara a afecta implicit invatamantul in limba materna - romana, aratandu-si dezamagirea ca dialogul si consultarile cu reprezentantii minoritatii romane din Ucraina nu s-au concretizat in prevederi care sa asigure un invatamant de calitate in limba materna.

"In aprecierea noastra, obiectivul consolidarii invatarii limbii oficiale a statului ucrainean ar fi putut fi atins prin modalitati mai putin restrictive si intruzive in ceea ce priveste drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Ucraina, in mod specific prin consolidarea componentei invatarii limbii ucrainene in sistemul educational actual si in reteaua actuala de scoli ale minoritatilor", a afirmat ministrul Liviu Marian Pop.

In cadrul discutiilor, ministrul roman al Educatiei a reiterat solicitarea Romaniei ca autoritatile de la Kiev sa ceara opinia Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Consiliului Europei si Inaltului Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale, respectarea standardelor internationale si a angajamentelor asumate de Ucraina fiind extrem de importanta. Acesta a asigurat partea ucraineana de intreaga disponibilitate de a efectua vizite comune in scoli cu predare in limba romana din Odesa, Cernauti si Transcarpatia pentru a vedea nemijlocit modalitatea de aplicare a noului act normativ.

"Reforma educatiei este esentiala pentru modernizarea unei societati, insa restrangerea unor drepturi existente, iar aici vorbim concret de drepturile etnicilor romani, nu reflecta spiritul si ambitiile europene ale Ucrainei", a conchis ministrul Liviu Marian Pop.