Procurorii militari au dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in cazul impuscarii lui Ioan Andresel de catre Securitate, dupa ce scheletul acestuia a fost descoperit saptamana aceasta, ingropat la o adancime de apoximativ 70 de centimetri pe peza comunei Bistra, judetul Alba, relateaza News.ro.

Procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea de infractiuni contra umanitatii, intr-o cauza avand ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) cu privire la uciderea prin impuscare a unei persoane de catre lucratori din cadrul Serviciului Judetean al Securitatii Poporului Turda si ai Biroului de Securitate Campeni, la data de 16 august 1950, pe raza comunei Bistra, in judetul Alba.

"Din cuprinsul sesizarii IICCMER rezulta ca victima a fost ridicata de catre lucratorii de securitate din locuinta sa sezoniera, situata la munte, unde se afla in timpul verii pentru cresterea bovinelor, si a fost dusa la o distanta de 2 km, la altitudinea de 1.219 m, intr-o poiana, unde a fost impuscata pentru ca ar fi sustinut membri organizatiei anticomuniste Frontul Apararii Nationale", anunta procurorii.

In urma investigatiilor de teren efectuate de cercetatorii IICCMER a fost identificat situl funerar, iar in urma sapaturilor a fost identificat scheletul uman.

Trei persoane au fost ridicate si impuscate pe 16 august 1950: Pom Traian, Trifa Iosif si Andresel Ioan.

Din informatiile documentare existente precum si din marturiile unor foste cadre de securitate, rezulta ca aceste omoruri au fost ordonate direct de catre conducerea D.R.S.P. Cluj, prin seful de atunci al acestei structuri de securitate, colonelul Patriciu Mihai (nume real, Grunsperger) in complicitate cu adjunctul sau, locotenent-colonel Cuteanu Gheorghe.

Executarea ordinului sau a instructiunilor a fost indeplinita de catre S.J.S.P. Turda, condus de maiorul Kovacs Mihai, care a coordonat personal si operatiunile din teren. Din personalul Securitatii din Turda, cunoastem ca au fost trimisi in misiune locotenent Herta Vasile, seful Biroului Anchete, adjunctul acestuia, sublocotenent Tautan Valentin, si locotenent Popa Vasile, seful Biroului I Informatii. La Campeni, seful Biroului local de Securitate era sublocotenent Cosman Gheorghe, acesta fiind subordonat S.J.S.P. Turda.

Potrivit unui comunicat al IICCMER, Serviciul Judetean al Securitatii Poporului Turda a organizat, in august 1950, o actiune represiva de intimidare si constrangere a populatiei din Bistra, suspectata ca ar avea legaturi cu partizanii anticomunisti din zona, inclusiv cu organizatia de rezistenta armata anticomunista Frontul Apararii Nationale.