Inspectia Judiciara a stabilit ca procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, nu a incalcat Codul deontologic atunci cand a facut declaratii pe marginea OUG13/2017, se arata intr-un raport publicat miercuri de institutie.

Augustin LazarFoto: Captura YouTube

Documentul publicat de Inspectia Judiciara arata ca modul in care Augustin Lazar "a inteles sa exprime opinii privind chestiuni majore ce tin de sistemul judiciar nu se circumscrie actelor ilicite prevazute de dispozitiile art.9 alin.2 si art.17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor". In raport se precizeaza ca opiniile procurorului general "nu creeaza perceptia unei depasiri a puterii conferite de lege".

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat in sedinta de marti raportul citat, potrivit ordinii de zi solutionata publicata pe site-ul Consiliului.

"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca nu exista indicii privind incalcarea de catre domnul Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a obligatiilor deontologice stabilite prin dispozitiile art.9 alin.2 si art.17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor", se arata in ordinea de zi solutionata din 26 septembrie.

Raportul Inspectiei Judiciare poate fi consultat aici.

Inspectia Judiciara a primit o sesizare de la jurnalistul Razvan Savaliuc in care sunt prezentate toate declaratiile procurorului general Augustin Lazar si ale procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pe marginea OUG 13/2017 si in care se invoca obligatia de rezerva a magistratilor.