Ultimele trei avioane de vanatoare F-16 Fighting Falcon din escadrila de 12 astfel de aeronave vor fi preluate astazi de Fortele Aeriene Romane din baza aeriana portugheza Monte Real, potrivit unui comunicat MApN.

F16 al Fortelor Aeriene RomaneFoto: Captura YouTube

Prin preluarea celor trei aeronave, Forțele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Cele trei avioane vor fi preluate in cadrul unei ceremonii la care participa secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României (prin Compania Naţională Romtehnica S.A.) şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române pe data de 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016. Achiziția a fost făcută în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013.