Presedintele Klaus Iohannis afirmat marti seara ca, inainte de alegerile prezidentiale, a atras atentia ca "ar fi foarte grav" ca persoane condamnate penal sa ajunga in conducerea statului, dar "acest lucru s-a intamplat" iar acum este nevoie de "o implicare civica maxima". Seful statului a precizat insa ca aceasta declaratie nu inseamna ca vrea sa cheme oamenii la proteste.

Inaintea de alegerile prezidentiale, "am atras atentia in repetate randuri alegatorii ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care ii numesc generic penali, sa ajunga in conducerea statului, pentru ca automat apare o presiune imensa asupra justitiei. Iata ca acest lucru s-a intamplat", a spus Iohannis, intr-o discutie cu ziaristii la Palatul Cotroceni.

In aceste conditii, "este nevoie de o implicare civica maxima. Cei care doresc un stat de drept si o societate sanatoasa trebuie sa isi faca publica opinia, sa devina o voce in dezbateri", considera Klaus Iohannis.

"Nu putem sa nu constatam ca de la alegeri incoace un numar impresionant de politicieni se ocupa cu a ataca justitia, procurorii, procedurile din justitie, inducand in populatie impresia ca justitia nu functioneaza. S-a putut constata foarte usor ca mai multi din acesti politicieni influenti sunt condamnati penali, fie in curs de a fi judecati penal fie sunt urmariti penal", a continuat presedintele.

Seful statului a subliniat insa ca nu e vorba de o chemare la proteste. "Nu doresc prin asta sa se creeze impresia ca vreau sa chem oamenii sa protesteze, dar o societate sanatoasa e obligata sa discute public aceste chestiuni fiindca ele ne afecteaza in definitiv pe toti", a explicat Klaus Iohannis.