Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti dimineata ca el "cauta acel prag rezonabil" in cazul infractiunii de abuz in serviciu si ca "standardele Comisiei de la Venetia reprezinta repere interpuse in controlul de constitutionalitate. Aceasta ultima afirmatie vine in contextul in care Comisia de la Venetia a raspuns unei solicitari a ziarului Adevarul ca "pragul" mentionat intr-un raport al Comisiei "nu este in niciun caz unul financiar".

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

Tudorel Toader a spus marti ca este membru titular al Comisiei de la Venetia si ca legea privind pragul va respecta standardele nationale si europene.

"Standardele Comisiei de la Venetia reprezinta repere interpuse in controlul de constitutionalitate", a afirmat ministrul justitiei.

Declaratiile vin dupa ce"Adevarul"a obtinut pozitia oficiala a Comisiei de la Venetia asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an: asa-numitul prag de prejudiciu care ar trebui impus in definirea infractiunii de abuz in serviciu, prag sub care fapta ar urma sa fie dezincriminata penal.

"Decisiva este natura faptei, iar pragul la care se refera nu este in niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplica desigur doar normelor cu caracter general din legea penala privind abuzul in serviciu, dar nu si la alte infractiuni precum coruptia, spalarea banilor sau abuz de incredere", afirma C0misia.