Fostul sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Buzau, Florina Stoian, a obtinut luni in instanta suspendarea ordinului ministrului Educatiei prin care luna trecuta a fost demisa de la conducerea institutiei, informeaza News.ro. Decizia poate fi contestata de Ministerul Educatiei in termen de cinci zile.

Liviu PopFoto: Agerpres

Fostul inspector general al ISJ Buzau Florina Stoian a contestat la Curtea de Apel Ploiesti ordinul ministrului Educatiei prin care a fost demisa luna trecuta, alaturi de alti 12 inspectori scolari generali din tara. In sala de judecata la termenul de luni au fost prezenti doar Florina Stroian, asistata de seful Baroului Buzau, avocatul Mihail Tudorancea, iar Ministerul Educatiei a trimis o intampinare scrisa.

Magistratii au dispus suspendarea ordinului prin care a fost demisa.

"Admite actiunea. Dispune suspendarea executarii Ordinului ministrului Educatiei nr. 4694/18.08.2017. Pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in cinci zile de la comunicare ce se va depune la prezenta instanta", este decizia instantei.

"Astazi am obtinut din partea instantei suspendarea ordinului ministrului Educatiei prin care am fost revocata din functie. Decizia Curtii de Apel Ploiesti este valabila pana la judecarea pe fond a cauzei. Ministerul Educatiei are termen de contestatie 5 zile, dar oricum decizia de astazi este executorie. Maine merg la Curtea de Apel sa iau un certificat cu care sa merg la Ministerul Educatiei pentru a cere sa fiu repusa pe functie. Nu ma grabesc, voi face totul in litera legii. Pana se va judeca pe fond trebuie sa fiu repusa pe functie", a declarat Florina Stoian.

Fostul inspector scolar general a adaugat ca spera ca prin decizia de luni sa dea o veste buna si celorlalti 12 inspectori scolar generali demisi luna trecuta.

"Sper ca prin ce am obtinut astazi dau o veste buna colegilor din tara care, la fel ca mine, au fost demisi noaptea, pe repede inainte, fara probe, fara evaluari. Am fost inlaturati atunci cand era mai mare nevoie de noi, la sfarsit de vacanta, cand trebuia sa ne preocupam ca anul scolar sa inceapa in bune conditii, sa aiba copiii manual pe banci. Ne-au zdruncinat pen oi, dar si pe directorii de scoli, multi dintre ei pe functii in urma concursurilor la fel ca si mine. Au creat o nesiguranta si un freamat iar doamna Geta Burducea, pusa inspector general interimar in locul meu ar fi inceput sa ameninte directorii care nu ii plac. Trebuie sa lasam odata politica in cest sistem si sa ne ocupam de scoli si de copii", a mai spus Florina Stoian.

Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, ramas fara sef dupa demiterea de catre ministrul Liviu Pop a inspectorului general Florina Stoian, este condus, incepand din 4 septembrie, de Geta Burducea. Aceasta a mai ocupat functia de inspector sef, insa cu delegatie, picand de trei ori concursul organizat de ministerul de resort pentru ocuparea postului.

In 18 august, inspectorii generali scolari din 13 judete au fost anuntati, printr-o informare transmisa prin fax dupa incheierea programului, ca mandatul lor inceteaza incepand cu 4 septembrie, intrucat la o evaluare facuta la cererea ministrului Educatiei, Liviu Pop, ar fi fost descoperite mai multe nereguli in contractele lor de management.

Inspectorii generali scolari care au fost anuntati ca isi pierd functiile sunt din judetele: Arad, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Ilfov, Ialomita, Olt, Mehedinti, Caras-Severin, Tulcea, Vrancea si Sibiu.

Unii dintre ei au anuntat ministerul ca vor contesta in instanta deciziile de revocare din functie.