Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, propune infiintarea unei Politii Turistice, care sa fie desprinsa din randul Politiei Locale pentru fiecare statiune, iar structura nou aparuta i-ar putea sanctiona pe turistii care nu respecta recomandarile salvamarilor de a intra in apa sau pe cele ale salvamontistilor atunci cand pot aparea probleme in zonele montane, noteaza News.ro.

Mircea Titus DobreFoto: Agerpres

El a declarat luni, la Constanta, ca trebuie avuta o discutie cu asociatiile municipiilor, oraselor si comunele, daca pot infiinta Politia Turistica.

"Cred ca trebuie sa vorbim cu asociatiile respective, adica Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania si Asociatia Comunelor din Romania, daca introducem Politia Turistica, in functie de bugetele pe care le au, daca pot organiza genul acesta de Politie la nivelul aparatului local, adica din politia locala sa se faca si aceasta chestiune politia turistica", a spus ministrul Turismului.

Intrebat daca Politia Turistica ar putea sa le interzica turistilor, de exemplu, sa intre in apa atunci cand salvamarii arboreaza steagul rosu, care interzice scaldatul, Mircea Titus Dobre a afirmat ca ar trebui luata in calcul si o amenda in cazul in care nu sunt respectate recomandarile salvamarilor.

"In proiectul de lege exista drepturi si obligatii la turisti. Statul vine si instituie o cheltuiala publica pentru ceea ce inseamna activitatea de salvamar. Cand este afisat steagul rosu, atunci toti cetatenii sunt informati ca exista un pericol pentru sanatatea si pentru integritatea lor. In momentul in care salvamarul intervine, cred ca se instituie o cheltuiala suplimentara, dar lasand la o parte cheltuiala suplimentara, deja intervine partea de risc si salvamarul poate sa pateasca ceva, Doamne-fereste, si atunci cred ca trebuie sa existe si notiunea de amenda, nu ? Avem si drepturi, dar avem si obligatii in acelasi timp", a spus ministrul Turismului.

El a mentionat ca acest lucru s-ar putea intampla si in zonele montane, nu doar pe litoral, de sanctionare a turistilor care merg in zone periculoase desi au fost informati asupra pericolului la care se expun.

"Cu cei din Salvamont am tot discutat, pentru ca peste tot pe unde am participat la aceste dezbateri publice, i-am avut prezenti si pe cei din Salvamont. Si dansii se gandeau la o varianta de genul acesta, mai ales in zonele unde exista, cel putin iarna, pericol de avalanse sau mai sunt momente cand apare tot felul de evenimente naturale care pot duce la alunecari de teren si exemplele pot continua. Si acolo sa existe anumite momente in care sa previi, sa informezi cetatenii sa nu se duca in zonele respective, dar daca nu tin cont si intra intr-o zona de risc, atunci intr-adevar sa discutam despre o sanctiune. Nu stiu, ramane de vazut si de stabilit", a mai spus ministrul Turismului.

Mircea Titus Dobre a fost prezent luni, la Constanta, la dezbaterea proiectului de lege a Turismului, la eveniment luand parte reprezentanti ai autoritatilor locale si agenti economici din Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta.