In perioada 26 septembrie - 3 octombrie, in unitati militare si in poligoane din judetele Brasov, Bacau, Buzau, Covasna, Cluj, Harghita si Mures vor avea loc activitati de instruire in comun ale unor structuri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, anunta MApN. Astfel, vor avea loc exercitii de parasutare in Poligonul de instructie Pais - Sfantu Gheorghe, exercitii de antrenament in teren in unitati si subunitati ale Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa", Brigazii 61 Vanatori de Munte "Virgil Badulescu", Jandarmeriei Romane si Serviciului de Protectie si Paza.

Exercitii militare de parasutareFoto: Captura YouTube

Simularea sprijinului aerian va fi realizata prin efectuarea de zboruri cu aeronave militare din Baza 71 Aeriana "General Emanoil Ionescu" - Campia Turzii si Baza 95 Aeriana "Erou Capitan Aviator Alexandru Serbanescu" - Bacau.

"Obiectivul principal al activitatilor - care vor avea loc in marja Programului national integrat de exercitii "HISTRIA" si care vor fi coordonate de Statul Major General al M.Ap.N. - este dezvoltarea relatiilor de cooperare si exersarea procedurilor de actiune in comun ale fortelor din compunerea Sistemului national de securitate (SNS)", se arata in comunicatul MApN.

Programul national integrat de exercitii "HISTRIA" reflecta liniile directoare ale "Strategiei nationale de aparare a tarii pentru perioada 2015 - 2019" privind consolidarea cooperarii interinstitutionale, noteaza MApN. Acesta reprezinta o continuare a activitatilor de instruire in comun a structurilor din compunerea SNS, initiate de M.Ap.N. in anul 2015 cu ocazia exercitiului national de nivel strategic "HISTRIA".

Obiectivele instruirii in comun vizeaza, printre altele, cresterea capacitatii de reactie a structurilor din compunerea SNS in caz de calamitati naturale si imbunatatirea procedurilor de cooperare pe timpul indeplinirii misiunilor de protectie civila, ordine publica, aparare cibernetica, mobilizare si aparare etc.