Dan Sova a fost condamnat luni de Inalta Curte la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul CET Govora, in care este acuzat de trafic de influenta, decizia nefiind insa definitiva, informeaza News.ro.

Dan SovaFoto: Agerpres

De asemenea, i s-a aplicat pedeapsa complementara de interzicere a exercitarii unor drepturi timp de 2 ani de la eliberare.

Sova va fi obligat si la plata catre stat a sumei de 100.000 euro sau contravaloarea in lei la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de confiscare speciala.

Instanta a dispus si mentinerea masurii sechestrului asigurator instituita asupra bunurilor mobile si imobile proprietatea lui Sova.

Fostul director al CET Govora Mihai Balan a fost si el condamnat la 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata.

Din completul de judecata a facut parte judecatoarea Ana Maria Dascalu, a carei cerere de pensionare a dus, la inceputul acestei luni, la reluarea de la zero a proceselor lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Ea a facut parte, tot astazi, si din completul care l-a achitat in prima instanta pe Sebastian Ghita de acuzatiile DNA de dare de mita.

Ca argument in favoarea condamnarii lui Sova pentru trafic de influenta, procurorul a spus ca Sova a pretins in mod direct 5.000 de euro pe luna de la denuntatoarea in acest dosar in schimbul interventiei sale pe langa directorul general Mihai Balan pentru incheierea unui contract de asistenta juridica cu casa de avocatura a denuntatoarei. Sova a primit in total suma de 100.000 de euro.

Procurorul a apreciat ca traficul de influenta este "o infractiune cu consumare anticipata si instantanee" si ca apararile formulate de Sova sunt infirmate de probe. Procurorul a consemnat ca Sova sustine ca s-a intalnit o singura data cu Balan, in timp ce acesta sustine ca au existat doua intalniri, iar martorii propusi de Dan Sova sunt martori care l-au deservit ca soferi, depozitiile nefiind relevante.

"Inculpatul a beneficiat de plati lunare pana in iulie 2014. Infractiunea s-a consumat in 2011, dar s-a epuizat in 2014. Inculpatul nu a contestat incheierea contractelor dar sustine ca au fost respectate dispozitiile legale. A confirmat insa ca nu au avut aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor. Apreciem ca aceasta conduita a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal", a spus procurorul, apreciind ca aceste elemente impun condamnarea lui Sova la inchisoare pentru trafic de influenta si pedeapsa complementara.