Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea pronunta, luni, sentinta in prima instanta in dosarul CET Govora, in care fostul senator Dan Sova este acuzat de trafic de influenta. La ultimul termen al procesului din 19 septembrie, un procuror de la DNA a cerut ca Dan Sova sa fie condamnat la inchisoare cu executarea pedepsei pentru trafic de influenta si confiscarea sumei de 100.000 de euro, scrie Agerpres.

De asemenea, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Mihai Balan, fost director la CET Govora, pentru abuz in serviciu la inchisoare cu executarea pedepsei, in limitele speciale orientate spre mediu. In plus, procurorul a cerut ca Balan sa plateasca 1,3 milioane lei despagubiri catre CET Govora.

"Pentru inculpatul Dan Sova apreciem ca, din probele administrate, fapta exista si a fost savarsita de catre inculpat. In perioada octombrie - noiembrie 2011, inculpatul a pretins in mod direct 5.000 de euro pe luna de la un denuntator, in schimbul interventiei sale pe langa inculpatul Mihai Balan, in vederea incheierii unui contract de asistenta juridica intre CET Govora si casa de avocatura a denuntatorului. In schimbul interventiei sale, Dan Sova a primit suma totala de 100.000 euro. (...) Consideram ca apararile formulate de inculpat sunt infirmate de probe. Inculpatul Dan Sova a aratat ca a avut o singura intalnire cu Mihai Balan in anul 2011. Balan a spus ca au avut doua intalniri. Martorii propusi in apararea lui Sova sunt martori care l-au deservit ca soferi si nu au putut sa ofere informatii relevante", a spus atunci procurorul.

In ultimul cuvant in fata instantei, Sova si-a declarat nevinovatia, sustinand ca doreste sa-si recapete demnitatea pierduta.

"Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lectii de viata. Am vazut care este in Romania statutul unui om acuzat. Am trait o excludere din societate din 2015. Aceste acuzatii nefondate mi-au distrus viata si cariera definitiv, pentru ca suspiciunea care planeaza asupra mea e insurmontabila in actuala societate. Traiesc de doi ani de zile o consternare perpetua cu privire la toata aceasta desfasurare de forte. Nu sunt avocat de penal, dar stiu sa ma uit pe un dosar. Cum e posibil sa mergi in instanta cu un astfel de dosar? Cred ca o sa scriu o carte despre ce am trait in acesti ani. Toata nedreptatea, tot nejuridicul. Eram aici, in boxa, cand onoratul reprezentant al Parchetului a propus prelungirea arestului, pentru ca n-am recunoscut. Si am zis: Da! Prefer sa stau sase luni. Imi doresc sa-mi recapat demnitatea pierduta acum doi ani", le-a spus Sova judecatorilor.

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la un denuntator, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

Anchetatorii mai sustin ca Mihai Balan a produs un prejudiciu in dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totala decontata cu o frecventa lunara, in baza celor doua contracte), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite, in acelasi cuantum, de catre firma de avocatura.

DNA precizeaza ca, in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar catre CET Govora facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate. In aceeasi perioada, senatorul a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 de euro.

In cea de a doua perioada contractuala, Dan Sova a incasat un comision in valoare totala de 40.000 euro, indica procurorii. DNA mentioneaza ca cea mai mare parte a banilor primiti de Sova au fost orientati, in mod direct, catre stingerea unei datorii provenite din cumpararea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat in Bucuresti.