Ministerul Sanatatii a finalizat licitatia pentru achizitia publica centralizata de medicamente antibiotice, lansata in noiembrie anul trecut de fostul ministru Vlad Voiculescu, si a atribuit furnizorilor contracte in valoare totala de 80,38 milioane de lei, fara TVA, pentru urmatorii doi ani, suma finala reprezentand jumatate din cuantumul maxim estimat la momentul deschiderii licitatiei, de 161,5 milioane de lei, anunta News.ro.

MedicamenteFoto: Hotnews

Atribuirea contractelor a tinut cont de pretul cel mai scazut, achizitia centralizata presupunand incheierea unui acord cadru.

La licitatie au castigat 14 companii furnizoare de medicamente, potrivit site-ului de achizitii publice SEAP.

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu explica, la momentul demararii licitatiei, ca nu s-au mai facut niciodata achizitii publice centralizate, care presupun costuri reduse cu un sfert, prin incheierea unui contract cadru, care va stabili preturile la care spitalele vor cumpara medicamentele necesare.

Astfel, spitalele nu mai lanseaza proceduri de achizitii, ci incheie contracte subsecvente contractului cadru.

Ministerul Sanatatii a demarat anul trecut, pentru prima data, achizitii publice centralizate pentru medicamente antibiotice, oncologice, dar si pentru echipamente medicale din diverse domenii.

Distribuitorul Mediplus Exim, parte a grupului A&D Pharma, din care face parte si lantul de farmacii Sensiblu, si-a adjudecat cele mai multe contracte, respectiv 11. Acestea au avut o valoare totala de putin peste 30 milioane de lei, fara TVA, reprezentand peste o treime din suma finala a contractului cadru.

Companiei Europharm Holding i-au fost atribuite trei contracte, in cuantum de 17,26 milioane lei, fara TVA, aceasta clasandu-se pe pozitia a doua, cu o cincime din valoarea totala.

Farmexpert a castigat tot trei contracte, care au insumat 16,43 milioane de lei, fara TVA.

Cel mai mare contract individual a fost in valoare de 13,2 milioane lei, atribuit firmei Europharm Holding, pentru substanta Rifaximinum comprimate filmate 200mg, prescrisa pentru infectii intestinale.

Contractele au prevazut furnizarea unui numar de 29 de medicamente antibiotice. In caietul de sarcini al licitatiei deschise in noiembrie anul trecut se specificau 31 de medicamente.

Printre castigatorii contractelor se mai numara distribuitorii Pfizer Romania, Infomed Fluids, Romastru Trading, Fresenius Kabi Romania, Fildas Trading, Fidelio Farm, B.Braun Medical, Pharmafarm, Farmexim si Felsin Farm.

Mediplus Exim, cu cele mai multe contracte, a realizat anul trecut afaceri de 3,3 miliarde lei (740 mil. euro), cu 6,5% mai mult decat in anul precedent, arata datele Ministerului Finantelor. Totodata, compania a obtinut un profit dublu, de 88 milioane lei (20 milioane euro).

Piata farma din Romania a ajuns anul trecut la o valoare de 12,95 miliarde lei (2,9 miliarde euro), in crestere cu 10,6%, potrivit unui raport al companiei Antibiotice Iasi, cel mai important producator roman de medicamente generice.