Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca, pentru prima data in ultimii ani, programul de iarna va fi aprobat de Guvern in luna septembrie si a adaugat ca autoritatile sunt pregatite pentru sezonul rece, relateaza Agerpres. Petcu a subliniat ca "toti producatorii de energie electrica, toti producatorii de gaze, transportatorii de energie electrica si de gaze, furnizorii de gaze si de energie electrica" sunt pregatiti pentru o realitate "destul de crunta".

Toma PetcuFoto: Hotnews

"Am avut saptamana trecuta, miercuri, o sedinta de comandament de iarna, cu toate ca nu suntem in iarna, un comandament de iarna pregatitor, cu toate autoritatile, institutiile si companiile implicate. De asemenea, avem in circuitul de avizare si sunt convins ca saptamana care vine, in sedinta de Guvern, vom aproba, pentru prima data in luna septembrie in ultimii ani de zile, programul de iarna", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Toma Petcu.

El a mentionat ca s-a mers in acest program de iarna pe un scenariu mult mai negativ decat anul trecut, cand a fost, dupa cum a spus Petcu, o realitate "destul de crunta" din punct de vedere al conditiilor meteo.

"Am accentuat acest scenariu si l-am facut mai negativ. In functie de acest scenariu, am pregatit, spunem noi, toti producatorii de energie electrica, toti producatorii de gaze, transportatorii de energie electrica si de gaze, furnizorii de gaze si de energie electrica pentru aceasta perioada. Vreau sa spun ca suntem pregatiti pentru aceasta iarna cu toate capacitatile sa functionam atat pe carbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian, atunci cand este cazul. Avem capacitatea sa ne producem si sa ne asiguram energia electrica. Din punct de vedere al inmagazinarii pe gaze, absolut toate conditiile si toate cantitatile impuse de catre ANRE catre operatorii privati sau ROMGAZ, care nu este privat, au fost indeplinite si chiar depasite de acesti operatori", a sustinut ministrul Energiei.

Toma Petcu a precizat ca au fost "ceva emotii" pe zona de inmagazinare a gazelor, dar, in urma discutiilor, "usor, usor, lucrurile au intrat in normalitate si acolo".

Intrebat daca vor fi cresteri ale preturilor, ministrul a amintit ca, pe zona de gaze, consumul casnic catre populatie este reglementat pana in 2021. "Deci, consumatorul casnic, insemnand populatia, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice este reglementat si protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrilet, am inteles ca nu vor fi majorari substantiale", a explicat Petcu.

In ceea ce priveste energia electrica, "pe calendarul de liberalizare, intrucat este ultimul an si trecem la o liberalizare totala a pretului energiei electrice, singura reglementare si singurul reglaj pe care pot sa-l mai faca cei de la ANRE este la sfarsitul acestui an", a mentionat ministrul.

Toma Petcu a adaugat ca se estimeaza o crestere foarte usoara, dar care nu poate fi pronuntata inca in cifre. "E o estimare de o crestere foarte mica", a sustinut ministrul Energiei.