Sapte cetateni din Irak si Iran si un cetatean din Siria, solicitanti de azil in Romania, au incercat sa treaca ilegal frontiera spre Ungaria, pentru a ajunge intr-un stat din Spatiul Schengen, circuland in doua taxiuri, relateaza News.ro. Politistii de frontiera bihoreni au depistat cele doua taxiuri si atat soferii romani, cat si cetatenii straini au fost dusi la la sediul Politiei de Frontiera pentru cercetari.

Potrivit Politiei Romane de Frontiera, politistii de frontiera de la Bors, judetul Bihor, au oprit pe relatia Bors-Santau, la aproximativ 500 de metri de linia de frontiera, doua autoturisme care circulau in regim taxi, conduse de doi cetateni romani, in care se aflau sapte cetateni de origine afroasiatica. Cei doi romani, impreuna cu cetatenii straini, au fost dusi la sediul Politiei de Frontiera pentru cercetari. Ulterior, in zona a mai fost descoperita o persoana care facea parte din grup.

Politistii de frontiera au stabilit ca migrantii - cinci barbati, doua femei cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani si un copil de 12 ani - sunt cetateni din Irak, Iran si Siria, majoritatea solicitanti de azil in Romania. Ei au spus ca din localitatea Bors intentionau sa treaca ilegal frontiera spre Ungaria, pe jos.

Soferii autoturismelor au declarat ca au fost rugati de catre migranti sa efectueze o cursa in regim taxi, din Oradea pana in localitatea Bors.

Politistii de frontiera le recomanda cetatenilor sa nu transporte persoane necunoscute in apropierea sau spre frontiera de stat, iar in situatia in care le sunt solicitate astfel de servicii de transport sa anunte echipajele Politiei de Frontiera, apeland numarul de telefon care functioneaza non-stop - 0219590.

"De asemenea, apelam la sprijinul cetatenilor care desfasoara activitati de transport, de taximetrie sau de transport ocazional sa anunte echipajele Politiei de Frontiera sau sa sune la numarul de telefon 021.9590 in momentul in care cetateni straini le solicita astfel de servicii. Totodata, reamintim ca fapta persoanei care racoleaza, indruma, calauzeste, transporta sau adaposteste o persoana, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei constituie trafic de migranti si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Cand fapta a fost savarsita in scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", spun politistii de frontiera.