Elevii de clasa a V-a de anul acesta risca sa ramana din nou fara manuale, anul viitor, pe 10 septembrie 2018, pentru ca procedura de licitatie inca nu a fost declansata, avertizeaza Asociatia Editorilor din Romania si Uniunea Editorilor din Romania. Editorii subliniaza ca o licitatie dureaza 11 luni, iar, pentru situatia de anul acesta sa nu se repete, licitatia pentru manualele de clasa a VI-a trebuie demarat pana pe 1 octombrie.

calendar licitatie manuale, editoriFoto: Asociatia Editorilor din Romania

Asociatia Editorilor din Romania si Uniunea Editorilor din Romania semnaleaza ca, prin amanarea datei de demarare a licitatiei pentru manualele de clasa a VI-a, risca sa se perpetueze fenomenul "inceputul anului scolar fara manual" si in toamna lui 2018. Asta, dupa ce elevii de la clasele a V-a au inceput anul scolar 2017 - 2018 fara manuale, iar Ministerul Educatiei a luat decizia de a le inlocui, in primele opt saptamani de scoala, cu un compendiu.

"Conform noilor hotarari adoptate de Ministerul Educatiei in februarie 2017, in anul scolar 2018 - 2019 sunt necesare manuale noi pentru clasa a VI-a, alese prin licitatie. Aceasta licitatie ar fi trebuit deja pornita, pentru ca elevii care intra anul viitor in clasa a VI-a sa aiba " garantat " manuale la inceputul scolii. In cazul in care licitatia pentru manualele aferente anului scolar 2018-2019 va trena, elevii lasati fara manuale la inceputul acestui an scolar vor trece prin aceeasi experienta si anul viitor", avertizeaza editorii, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestora, din experienta ultimelor licitatii de manuale, este nevoie de 11 luni pentru a se parcurge toate etapele legale (ofertare, depunere propuneri, evaluare, solutionare contestatii, rezultate finale, contractare, lansare comanda, tiparire si livrare).

De aceea, spun Polixeniu Anghel, Director Executiv UER, si Mihai Mitrica, Director Executiv AER, Ministerul trebuie sa demareze licitatia pana cel mai tarziu la data de 1 octombrie 2017, cu un termen de predare a ofertelor in februarie 2018, astfel incat sa poata fi parcurse toate etapele (inclusiv solutionare contestatii, tiparire si distribuire in scoli) pana la sfarsitul lunii august 2018.

"Daca vor fi respectate aceste conditii, editurile membre ale acestor asociatii asigura Ministerul Educatiei Nationale ca pana in februarie 2018 vor depune manuscrisele pentru manualele de clasa a VI-a, iar ministerul va avea astfel la dispozitie opt luni sa le evalueze, sa le aprobe si sa le trimita in scoli. In acest fel, exista SIGURANTA unui inceput de an scolar 2018-2019 cu manuale pe banci", mai arata comunicatul de presa.

Cu toate acestea, stim ca ministrul Educatiei, Liviu Pop, vrea sa renunte la competitia dintre edituri si sa transforme Editura Didactica si Pedagogica editura unica pentru tiparirea manualelor.

Astfel, potrivit unul proiect al Ministerului Educatiei, Regia Autonoma Editura Didactica si Pedagogica va fi reorganizata si se va numi Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA, care va avea ca scop indeplinirea strategiei nationale privind editarea manualelor scolare.