Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca spera ca pana in 2019, cand Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul sa fie ridicat, pentru ca fiecare dintre cele 12 recomandari sunt in cea mai mare parte indeplinite, relateazaAgerpres.

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

"Sunt convins ca raportul va consemna o evolutie in indeplinirea celor 12 recomandari. Sunt convins ca directia de actiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de indeplinire a conditionalitatilor, a recomandarilor", a replicat ministrul Justitiei, la o intrebare privind discutiile purtate la inceputul saptamanii cu echipa misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Ministrul Tudorel Toader a declarat, totodata, ca, in timpul intrevederilor, au fost purtate discutii punctuale, "care, pe alocuri, au comportat si accente diferite".

"Aprecierea mea strict personala este aceea din partea comisiei a unei constatari spre indeplinirea recomandarilor MCV-ului si am ramas cu un optimism vizand concluzia finala" , a explicat ministrul Tudorel Toader, precizand ca spera ca, "in 2019, cand Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul va fi ridicat".

Intrebat cand crede ca va fi ridicat MCV-ul, Tudorel Toader a declarat ca "ar vrea maine", dar a precizat totodata ca " pana la urma, este o decizie politica, luata de Comisie, dar decizia politica trebuie fundamentata pe o constatare obiectiva a indeplinirii acestor recomandari".

"Punctual, fiecare dintre cele 12 recomandari in cea mai mare parte sunt indeplinite. Spre exemplu, eu am scris in luna aprilie presedintilor tuturor instantelor din Romania, indiferent de rang - Judecatorie, Tribunal, Curte de Apel, Inalta Curte sa ne comunice hotararile care presupun masura confiscarii speciale extinse. Am primit pana in prezent, in cateva luni, de la 44 la suta dintre instante chiar copia hotararilor, ca sa stim exact nu numai ce hotarari s-au pronuntat, ci si ce avem de executat, fie pe calea ANAF, fie pe calea ANABI. Facand o comparatie, anterior nu aveam o astfel de statistica a hotararilor ce urmeaza a fi executate", a declarat Tudorel Toader.

In ceea ce priveste recomandarile privind codurile de conduita, cel pentru ministri a fost aprobat de Executiv iar cel privind conduita parlametarilor a trecut de comisiile juridice, urmand sa fie adoptat intr-o sedinta comuna a Parlamentului, a mentionat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei este vineri la Iasi pentru a lua parte la conferinta "Riscul pentru malpraxis in actul medical", eveniment organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi.